PENTII SAARlKOSKI. ÅREN 1937-1966

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Pekka Tarkka
Pentti Saarikoski. Vuodet 1937-1963 (sic) 2002
Översatt av Mårten Westö
Atlantis 2002

Om man får tro de litterära myterna är finska författare särskilt begivna på sprit, kvinnor och kultur. Tydligen är myten sann vad gäller Pentti Saarikoski (1937-1983) som gjorde sitt bästa att förstöra sin kropp samtidigt som hans produktivitet var stor. Han skrev dikter, reseskildringar, tidningsartiklar och översatte samtidigt som han fyllde dagbok efter dagbok.

Detta gjorde han i enskildhet men mycket av hans kändisskap hängde på att han var en genuin PR-person som formade bilden av det unga geniet som hängde på krog, ytterligt beundrad av en uppvaktning som sög i sig alla visdomsord. Under en stor del av livet var han en religiös grubblare. Han blev en, åtminstone till det yttre, brinnande kommunist. Men när han försökte bli invald i den finska riksdagen gick det åt pipan.

Hans kvinnohistorier var ömsom ömma, ömsom lätt patetiska. Att han hade kvinnotycke går inte att missta sig på. Saarikoski var en vacker pojke.

Om denna sammansatta person har Pekka Tarkka skrivit en intressant och djuplodande biografi som slutar med den misslyckade politiska satsningen. Den är mycket detaljerad och man förstår att det ligger mycket möda bakom den digra texten som är späckad med citat.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22