PATIENTEN

Mar 31st, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till PatientenAv Sebastian Fitzek
Der Insasse, 2018
Översättning Sebastian Gröndahl
Forum, 2021
ISBN 978-91-37-15861-7, 398 sidor

Sebastian Fitzek, född 1971, är en av Europas mest framgångsrika författare av psykologiska thrillers. Han har fått många prestigefyllda utmärkelser, och hans böcker har översatts till 24 språk och sålt i 13 miljoner exemplar. Patienten kom ut 2018 i Tyskland under titeln Der Insasse (den intagna).

Sexårige Max har varit försvunnen i ett år, och polisen är övertygad om att den nu inspärrade barnamördaren och psykopaten Guido Tramnitz är den som har kidnappat och förmodligen mördat pojken. Tramnitz är dömd för två andra barnamord och sitter på sluten psykiatrisk anstalt, men han vägrar att prata om Max. Bevis saknas och Max föräldrar blir alltmer desperata och vill veta sanningen om vad som hänt deras son. Till slut föreslår pappan, Till Berkhoff, något extremt: han ber sin svåger som är polis att ordna så att kan få komma in på samma avdelning som mördaren, med hjälp av en ny identitet och en fejkad journal. Kanske kan han komma nära Tramnitz och få information, eller till och med ett erkännande?

Handlingen startar på högvarv redan på första sidan och tempot förblir högt genom hela boken. Intrigen är späckad med spänning, våld och grymheter, och psykopaten Guido Tramnitz är en omväxlande charmig, iskall och grym individ som saknar normala spärrar. Till Berkhoff hamnar på samma slutna institution som Tramnitz och där upptäcker han snart att förutsättningarna för hans vistelse ändrats. Ingen på utsidan verkar längre erkänna att han är där under falskt identitet och några på insidan försöker ta livet av honom. Till gör vad som helst för att få Tramnitz att avslöja mer om vad som hänt Max, och när sanningen kommer fram är inget längre som förut.

Det här är den första boken jag läst av Fitzek. Han skriver flyhänt och med en spännande intrig. Man får bortse från vissa osannolikheter, t.ex. att man så lätt kan hamna på en sluten avdelning för svårt psykotiska patienter, för det handlar ju om fiktion. Men handlingen flödar över av så mycket våld och utstuderad grymhet att skärpan i intrigen försvinner. Det verkar som om författaren tror att ju grymmare och sjukare våld, desto populärare blir boken. Han kanske har rätt, men jag gillar det inte. Upplösningen blir så oväntad att läsaren blir både förvirrad och snopen. Jag är inte odelat positiv till denna thriller. Fitzek vet hur han ska skrämma läsaren som får en kvarstående obehagskänsla när boken är färdigläst.

LARS-ERIK HOLM

Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek. Foto Marcus Höhn

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22