PASTOR VIVEKA OCH FEMINISTERNA PÅ STOCKROSVÄGEN

Jun 6th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Pastor Viveka och feministerna på StockrosvägenAv Annette Haaland
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100182816, inbunden, 303 sidor
Ljudbok, uppläsare: Anna Maria Käll, 7 timmar 50 minuter

Denna bok har jag konsumerat som ljudbok. Uppläsaren är en av mina favoriter. Anna Maria Käll har en klar och tydlig röst med en mognad som passar speciellt bra för den här typen av böcker.

Det är svårt att kalla den här boken för en humoristisk deckare. Kriminalintrigen är tämligen obefintlig. Därmed inte sagt att det är ointressant. Som feelgood- eller mysroman finns här flera kvaliteter.

Det handlar mycket om jämställdhet, och då främst ur ett kvinnligt perspektiv. Pastor Viveka predikar om ämnet i Gamla Enskede. Beatrice Dunder har där bildat ett kvinnokollektiv där den enda manliga individen i huset är hennes egen son King. King Dunder, smaka på den! Deras hus blir vandaliserat och King försvinner. Hans kanin Rocky är likaså på villovägar. Det finns alltså spännande element i intrigen, även om de flesta inte är speciellt brottsliga.

Viveka spekulerar i om Gud möjligen kan vara kvinna. Naturligtvis upprör sådana tankar de mer reaktionära församlingsmedlemmarna. Det skapar i sig också en viss spänning.

De humoristiska delarna är lagom infogade och blir därför inte farsartade Jag läser med ett visst nöje. Underhållande är det definitivt. När det gäller det feministiska budskapet är det ändå alltför snällt för att riktigt bita.

Jag skulle inte ha något emot en något mer mordisk intrig, liknande de som funnits i de första tre delarna i serien. Eller kanske lite blodigare än så.

NISSE SCHERMAN

Annette Haaland

Annette Haaland. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22