PASSAGERAREN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Jean Bolinder
Nelson & Nelson 2005

En skön sommardag är skepparn Gunnar Friman på ångaren Bäckaöder på väg tvärs sjön Sommen i gränstrakterna av Småland och Östergötland. Då och då skymtar en fripassagerare.

Skepparn beskriver honom:

”Närmast är det en maskeradfigur. En lång man med kraftig näsa, allvarlig min, hög hatt, slängkappa och mörka kläder. Kan påminna om den där seriefiguren Mandrake men inte lika elegant.”

Det är inte Mandrake, det är döden som gått ombord.

När Jean Bolinder nu presenterar sitt opus nummer 100 tar han sig tillbaka till barndomens somrar vid Sommen där han lekte och levde vildmarksliv när pappa godsägaren vid Laggarp bestämde att familjen skulle bo helt utan bekvämligheter.

Hela Passageraren utspelas under en och samma dag, den 22 september 1956, den dag då författarens egen far i verkligheten sköt sig i skogen i Östergötland.

Inte heller skeppar Friman överlever den här dagen. Trots att han har döden ombord planerar han emellertid får fullt för framtiden. Den 67-årige kaptenen är våldsamt förälskad i 22-åriga Frida och han slits i sina grubblerier mellan den nyfunna, smått otroliga, kärleken som klubbat honom och de band som finns kvar till den utslitna hustrun Margit och de vuxna barnen. Han läser Correns dödsannonser och räknar i tysthet på hur många år han kan ha kvar.

I kontrast till den åldrige älskaren Friman har Bäckaöder den fåordige maskinisten Östergren och den kåte oskulden Olle, en sjuttonårig jungman, ombord. Friman summerar för sig själv sitt liv, söker förgäves uppamma den gudstro han uppfostrats med, samtidigt som Olle förtvivlat försöker ta sig in i vuxenlivets hemliga rum. I båtens maskinrum sitter gubben Östergren stabil, oruckbar och illusionslös.

Bolinder tecknar de tre huvudpersonerna kärleksfullt mot fonden av den vackra sjön och dess omgivningar. Det är samtidigt så absolut vemodigt svenskt det kan vara.

Boken är också illustrerad med en rad stämningsfulla fotografier från Sommen, av Marianne Bolinder, och författarens egna akvareller från Koster.

Jean Bolinder är för den stora publiken mest känd som deckarförfattare, men med Passageraren har han resolut åter klivit över gränsen och skrivit en roman som på allvar dissekerar livets två väsentligheter, kärleken och döden.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22