PASSAGERAREN

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Passageraren

Av Steffen Jacobsen
Passageren 2008
Översatt av Per Olaisen
Pirat 2009

Kappseglingsbåten Nadir befinner sig strax söder om Svalbard, ett område bekant för sitt snabbt skiftande väder. Besättningen består av två män och en kvinna.

När vinden mojnar har båten försvunnit i djupet och mirakulöst nog har de båda männen överlevt och lyckats ta sig i land på den närliggande Björnön.

Drygt ett år senare ger sig den ene överlevande en tidig morgon ensam ut på jakt vid den andre överlevandes slott på Själland.

Steffen Jacobsen

Han får snart syn på några rådjur och strax intill gör sig en mördare beredd. Jägarens kropp återfinns senare på dagen i det höga gräset.

Ansvarig för fallet blir kommissarien Robin Hansen som anses som den bäste inom poliskåren. Han blir snabbt övertygad om att det inte rör sig om någon jaktolycka utan mordet har koppling till förlisningen av kappseglingsbåten Nadir.

Det finns en person som inte glömt eller förlåtit.

Passageraren är en lättläst bok, vars handling flyter fram som en tävlingsbåt, men jag lägger ifrån mig boken utan att någon av gestalterna i boken träder fram. De känns inte som om människor av kött och blod och då påpekar du att det är de ju inte. Och jag svarar visst de är roman- eller pappfigurer, därom är vi överens.

Jacobsen som tydligen är överläkare har en vurm för seglartermer och detaljkunskaper inom sjöfart och navigering. Vet inte om Jacobsen har haft en svensk förebild, men jag är övertygad om att de flesta, liksom jag som är uppväxt med båtar, blir genuint trötta på alla uppräkningar.

Visst en bra handling, men torftig gestaltning och seglartermsfobi sänker det här bokfartyget.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22