PASSAGERAREN

Apr 14th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Passageraren

Av Steffen Jacobsen
Passagereren 2008
Översatt av Per Olaisen
Piratförlaget 2009

Danske överläkaren Steffen Jacobsen debuterar med en thriller som cirklar kring en seglingsolycka vid Björnön i Norra Ishavet.

Huvudperson är den 50-årige kommissarien Robin Hansen som drar en till synes lätt avklarad mordutredning ett snäpp extra. Reklamaren Jacob Nellemann blir mördad. Teknisk bevisning och motiv hittas hos en misstänkt. Men Hansen anar ugglor i mossen.

Steffen Jacobsen

Inte så underligt att Jacobsens bok fått så mycket ros som den fått. Doktorn har ett alldeles utmärkt språk och hans metaforer är stundtals riktigt roliga. Inga gamla klichéer här inte. Personer och miljöer är trovärdiga. En riktig pärla till bifigur är ”Örat”, den lille magre norrmannen som är radionörd och avlyssnar radiotrafiken på Norra Atlanten.

Men det känns som om det saknas något väsentligt i intrigen. Jag fattar inte riktigt varför Hansen fortsätter utredningen. Det som dessutom slutligen utgör motiv till mordet haltar och är svårbegripligt. Trots det är det absolut en läsupplevelse av stora mått. Jag vill läsa mer av Jacobsen.

PER ERIK TELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22