PARSIFALDIREKTIVET

Jul 25th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till ParsifaldirektivetAv Kaj Karlsson
Stella Borealis, 2013
ISBN 9789197957625, inb, 340 sidor

Här är det action från första sidan till sista, en internationell thriller av bästa märke. Jag kommer på mig själv med att se boken som en film där huvudpersonen Gustav Sterner spelas av Steven Seagal eller Bruce Die Hard Willis.

Det har dykt upp flera svenska författare i den här genren på senare år, kanske främst företrädda av Anders Jallai. De verkar alla ha ett syfte att peka på brister i svensk militär och civil säkerhet. De blandar sin kritik med ett extremt högt berättartempo och med spektakulära vålds- och krigsliknande inslag.

Hjältarna är verkligen hjältar, kanske inte alltid så trovärdiga. De kan dra i sig fem glas dubbla whisky, blanda med lite champagne, och sedan kasta sig in i snabba, krävande och våldsamma aktioner. Naturligtvis påverkar alkoholen aldrig deras bilkörande.

Kaj KarlssonRead Team är en hemlig grupp på fyra svenska medlemmar, tre män och en kvinna, som utför komplicerade uppdrag åt den svenska säkerhetstjänsten. Nu ska de kontrollera säkerheten runt Ringhals kärnkraftverk. De själva och Ringhals utsätts för attentat och de ger sig ut på jakt efter förövarna. Det visar sig att förgreningarna och kopplingarna till internationell brottslighet är många.

Likt cowboys försöker de lösa problemen utan inblandning. De kan själva. De ställs inför en fruktansvärd motståndare, med mer resurser än de kunnat ana. Det enda lösningen blir till sist att använda våld, mycket och extremt våld.

Spännande är det onekligen. Fartfyllt likaså. Trovärdigt – kanske inte alltid. Man kan t ex reta sig på att den kvinnliga hjälten doftar parfym när hon smyger på sina motståndare, men det är inte mödan värt. Sådana petitesser tror jag inte denna boks läsare bryr sig om. Boken är för dem som vill ha mycket action och en händelserik intrig utan så mycket runt om som kan distrahera.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22