PARNASS nr 1 2014: Vikingar och det fornnordiska

Mar 18th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till ParnassRed Thérèse Tangen och Elin Järnemo
De litterära sällskapens samarbetsnämnd

Full av förväntan slog jag upp innehållsförteckningen i hopp om att hitta Geijers Vikingen. Den fann jag först när jag läste Lars Lönnroths bidrag: Från isländska sagor till Röde Orm och Asterix. På två sidor får  vi läsa om vikingaintresset genom tiderna, hur det har påverkat och påverkats av sin tid. Nazisterna och deras syn på vår forntid t. ex. Catharina Söderbergh står som ansvarig för texten, vilket får mig att undra: Baseras den på en intervju eller har CS utnyttjat tidigare skrivet material?

Ulf Zander skriver om Röde Orm. Jan Fridegårds trilogi och Holme och Aussi behandlas av de båda redaktörerna. Karl Schultz intervjuas om asatro idag.

För oss som läste om Götiska förbundet och ägnade 1800-talet flera lektionstimmar än vår egen tid är det roligt att påminnas om författarna. För yngre läsare kan detta nummer måhända få några att läsa Frithiofs saga.

Så undrar jag vad som fått redaktörerna att låta sig avbildas  iförda hornprydda vikingahjälmar. Sådana lär ju vara helt ohistoriska, även om butikerna längs Drottning- och Västerlånggatan gör goda affärer med dem.

Efter att jag tagit del av alla uppsatser om vikingar frågar jag mig: Står vi mitt i en renässans?

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22