PARMIDDAGEN

May 2nd, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till ParmiddagenAv Martin Österedahl
Bookmark, 2022
ISBN 978-91-89393-22-6, inbunden, 302 sidor

Ingen spoiler, för redan på baksidan stor det att nyårsdagens morgon hittas två döda nakna kroppar i en tom swimmingpool. Och så står det också i prologen.

Handlingen i Martin Österdahls nya thriller,efter några böcker om agenten Max Anger, utspelar sig huvudsakligen under nyårsaftonen i en fin villa i Lillängen, en stadsdel i Nacka.

Där ska föräldrarna till dottern Ebba för första gången träffa pojkvännens föräldrar. Det ska bli en parmiddag med tre par alltså, och parmiddagens våndor har avhandlats i böcker, film och tv-serier tidigare, så vi kan ju förvänta oss komplikationer.

Det blir en hel del, men inte som ungdomarna tror. För det visar sig att föräldraparen känner varandra, möjligen alltför väl. De har ett gemensamt förflutet, men har brutit med varandra sedan barnen föddes, alltså för 17–18 år sedan.

Vad som hände då får vi veta i tillbakablickar, men inte allt på en gång. Så vad var det som hände? Och vilka är de två döda?

Det är inte bara oron inför att träffa pojkvännens föräldrar som oroar Ebbas mamma. Hon är sjuksköterska på ett hospis, och samma kväll upptäcker hennes läkarkollega att de viktiga och farliga läkemedlen stulits, och att hennes inloggningskort använts. Dessutom är förhållandet till maken inte det bästa. Alltså upplagt för en fin nyårsfest.

Berättelsen är indelad efter festens moment från välkomstdrink till avec.

Spänningen finns hela tiden: vilka är de döda, vem gjorde inbrottet, vad var det som hände då?

Det blir en dramatisk upplösning, och överraskande trots författarens små vinkar till läsaren.

LEIF-RUNE STRANDELL

Martin Österdahl.

Martin Österdahl. Foto Fredrik Bernholm/Appendix

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22