PÄRLFARMEN

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till PärlfarmenAv Liza Marklund
Piratförlaget, 2018
ISBN 978-91-642-0585-8, 535 sidor

Liza Marklunds nya roman är en dramatisk kärlekshistoria som utspelar sig på den isolerade atollen Manihiki i södra Stilla havet under det förra århundradets tidiga år. Där bor den unga Kiona tillsammans med föräldrar och syskon och sköter tillsammans med dem familjens pärlfarm vilket innebär att hon dyker efter djupets skatter i form av svarta pärlor.

En dag inträffar något omvälvande. En stor segelbåt går på grund på revet. När de skyndar dit finner de en svårt skadad svensk man vid namn Erik på däcket. Vi får uppleva den skeppsbrutnes tillfrisknande och livets gång under fem år där Marklund gestaltar katastrofer av både inre och yttre slag med stor känslighet och inte drar sig för att på ett skickligt sätt sätt berätta om människans sökande efter sammanhang.

Denna berättelse om tro och mänskliga framgångar och tillkortakommanden är skriven på ett tilltalande sätt och skiljer sig i språk och mentalitet från hennes debut i kriminalgenren med Sprängaren och Studio sex för tjugo år sedan. Den raljerande ton som fanns då har ersatts av ett nyansrikt registrerande språk. Men hon har inte glömt bort att skriva spänning i en historia som lämnar atollen och leder läsaren runt halva jorden där huvudpersonen Kiona förvisso upplever våldsamma händelser och ser en värld olik den hon växt upp i.

Marklund skriver lättläst, övertygande och engagerande. Och hon har thrillertakterna kvar.

Hon är född 1962 och bakom sig har hon femton romaner och en faktabok som enligt förlagsreklamen sålt i tjugotre miljoner exemplar på ett fyrtiotal språk och är en av de tre skandinaviska författare som toppat New York Times bästsäljarlista. Bland de litterärta priser hon erhållit kan nämnas The Reading Relay Gold Medal, Eurocrime Read of the Year och The Petrona Award. Hon har bostäder i Stockholm och Marbella.

NINNI C. LARSSON

Liza Marklund

Liza Marklund. Foto Annika Marklund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22