PARANOIA

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Gretelise Holm
Paranoia 2002
Översatt av Maj Sjöwall
Pirat 2003

Genom Mordkommissionen i TV har vi lärt att Shakespeare hade rätt när han i Hamlet menade att något var ruttet i staten Danmark.

Livläkarens besök av Per Olov Enquist säger detsamma och nu finns detta axiom bekräftat av Danmarks mest uppskrivna kvinnliga deckarförfattare, Gretelise Holm.

Holm är journalist sedan länge och har (i likhet med Liza Marklund) en kollega i en av huvudrollerna. Men Karin Sommer har bara ett par drag gemensamt med Annika Bengtsson.

Hon är noggrann och kollar sina uppgifter. När Karin skall skriva om en familjetragedi där maken mördat hustru och barn finn er hon att det är något som inte stämmer – och samtidigt får hon känning av sin bristande psykiska stabilitet. Är det inbillning att hon besöks och skadas nattetid både hemma och på kliniken där hon hamnar en tid?

Den unga advokaten Andrea Vendelbo dyker upp som en räddande ängel och steg för steg avslöjas en historia som innefattar pedofili, östlig maffia, prostitution och märkliga familjeförhållanden.

Romanen är inte oäven. Den nominerades till priset Glasnyckeln men segrade inte.

LENNART BRÅDING

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22