PAR I BROTT

Nov 14th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Par i brottAv Agatha Christie
Partners in crime, 1929
Översättning Helen Ljungmark
Bookmark, 2015
ISBN 978-91-84771-41-7, inbunden, 294 sidor

Äntligen på svenska! Det skulle man kunna utropa när man får den här boken i sin hand. Vi som i unga år lärde känna de stora deckardrottningarna från England har levt i tron att allt de skrev kom ut också på svenska. Men så var det inte.

Den här boken kom i original ut 1929, och ett par andra böcker med paret Tommy och Tuppence i huvudrollen hade kommit tidigare, den första 1922, och paret var dame Agathas andra huvudpersoner efter Poirot. De var med i några spionromaner som egentligen var lättsamma parodier på dåtida thrillers.

christie agatha 1937Men i den här boken, där kapitlen är avslutade deckargåtor och där en del av dem har översatts tidigare som fristående noveller, får de i uppdrag att driva en skum detektivbyrå för att hjälpa till att avslöja en spionring. För att vara trovärdiga måste de ju förstås också arbeta med riktiga fall.

De är deckarläsare och deras arbetsmetod kommer att bygga på alla de olika deckarhjältar de har i bokhyllan. Och det är inte bara Sherlock Holmes (Tommys försök med fiolen får inte godkänt), utan dame Agatha har roat sig med att ironisera över de dåtida kollegernas speciella drag. Johan Wopenka ger i ett förord tillräckligt med kunskap för att också den som inte har full koll på 20-talets deckarhjältar ska ha nöje av detaljerna. Han påpekar att det är väl känt att hon hade humor, och här låter hon den flöda fritt.

Jag får en del associationer till P G Wodehouse som ju också var i full sving under den här tiden.

Så jag gläds både åt deckarnovellerna, åt formuleringarna och åt minnen av en del av de författare jag läste något av i ungdomen.

Det här är kanske inte den bästa introduktionen till Agatha Christies författarskap för en ung läsare eftersom den inte är särskilt typisk för hennes övriga verk, men den som gillar Poirot och miss Marple absolut inte inte försumma den. Kluriga intriger kunde hon fixa även i det korta formatet.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22