PAPPA & KRIMINELL Ett reportage om bankrån, bilbomber och blöjor

May 25th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Pappa & kriminellAv Niklas Malmborg och Geir W Stakset
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-303649-6, 295 sid

Duon Malmborg & Stakset har intervjuat ett antal kriminella män som samtidigt är fäder om just föräldraskap och av dessa intervjuer åstadkommit en bok om fäder – och i någon mån deras familjer – som framlever sina dagar i en gråzon mellan fängelse och dagis.

Det är inget liv som ”vanligt folk” skulle vilja existera i. Här finns en far som försöker förklara hur det känns att köra dottern till förskolan och samtidigt ängslas över möjligheten att en konkurrent placerade en bomb i eller under bilen.

Författarparet har inte väjt för svåra existentiella frågor under sina intervjuer. Hur förklarar man för sitt barn att polisen som just står i farstun att de är där för att pappa begått ett rån, eller är knarklangare.

Alla har inte velat svara på frågor, men de som gjort det är förvånansvärt öppenhjärtiga. Samtalen som förs handlar inte heller alltid om den kriminella dimensionen utan om föräldraskapet i stort och om livet i allmänhet. I mångt och mycket får läsaren dra slutsatser av konversationerna. Det har också varit avsikten. Kriminaljournalisten Niklas Malmborg skriver i förordet att författarna aldrig haft ambitionen att finna de slutgiltiga svaren. Det är vanlig nyfikenhet – och kanske det faktum att Geir Staksets yngre bror greps av polisen i samband med att hans första barn skulle födas – som drivit dem att ställa frågorna.

Det är inte enbart kriminella män som placerats under författarnas lupp. De har också intervjuat kriminalforskare, kriminalvårdsrepresentanter och anhöriga.

JAN NYGREN

Niklas Malmborg

Niklas Malmborg

Geir W Stakset

Geir W Stakset

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22