PAPPA KOM HEM

Jun 10th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Pappa kom hemAv Ingrid Sjökvist
Bokförlaget Mormor, 2017
ISBN 978-91-88533-04-3, 347 sidot

Boken kallas ”drama” och är en ordrik blandning av faktabok och roman av det slag som på tidigt 70-tal kallades samhällstillvänd av kritikerna, ett begrepp som egentligen betydde att författaren hade kritiska åsikter om det mesta och gärna slog hårt omkring sig.

Berättelsen innehåller flera historier som alla har anknytning till varandra. Den mest intressanta och den som håller ihop det mesta är den om frilansjournalisten Lena som får i uppdrag att skriva en reportagebok om en dömd pedofil och mördare. Hennes grundligt beskrivna research inför arbetet är en på sitt vis spännande redogörelse för en grävande journalists sätt att arbeta. Resultatet av arbetet redovisas sedan i kursiverade stycken. Där har författaren möjlighet att diskutera sina egna känslor inför jobbet samtidigt som hon försöker hålla en objektiv syn på både arbetet och arbetssättet. Hon vill inte skriva en snaskig text utan sätta det omfattande fenomenet sexbrott i ett socialt sammanhang.

Det fungerar bra och det gör också berättelsen om 14-åriga dottern Jasmine som är på sommarlov långt borta från den upptagna modern. I bakgrunden finns också historien om fadern som kanske omkom i en trafikolycka i främmande land.

Ingrid SjökvistFörfattaren biter stort och lyckas svälja förbluffande mycket. Uppdraget ger henne tillfälle att kommentera de flesta ting man läst om i tidningarna de senaste åren. Dessutom hinner hon och inte bara hon med en kärlekshistoria som inte alls kan placeras i sjunde himlen.

Det är på många sätt en intressant roman.

Ingrid Sjökvist är själv frilansjournalist och därför känns historien om Lenas upplevelser under skrivandet levande, kanske självupplevd. Hon kan skriva både ömsint och emellanåt filosofiskt. Kunskaperna i författande lär hon ut på skrivarkurser och hon är dessutom ordförande och lektör för föreningen Liv i Sverige som stöder det självbiografiska berättandet.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22