PAPA

Aug 22nd, 2019 | By | Category: 2019-08 aug, Recension

Omslag till PapaAv Jesper Stein
Papa, 2017
Översättning Jessica Hallén
Polaris, 2019
ISBN 978-91-7795-068-4, inbunden, 428 sidor

Jag läste och imponerades av Jesper Steins två första böcker. Sedan har vi missat de två följande men här är den senaste, med samma inblandade personer och fortfarande med olösta relationer som huvudpersoner, främst Axel som nu är hos säkerhetspolisen och arbetar som undercover agent tillsammans med tyska, holländska och amerikanska agenter, och så förstås de danska. Huvudperson två är Vicki som flyttat från mord till inbrott och som får en egenartad bankvalvskupp att ta hand om.

Eftersom detta är en deckare inser läsaren tidigt att de två parallellt berättade historierna naturligtvis måste löpa samman, vilket de gör väldigt sent i boken.

Axel ska föreställa framgångsrik gangster, lätt psykopatisk och överreagerande, som vill ordna en affär med kokain och vapen mellan sydamerikanska karteller och rysk maffia. Avsikten är att den i hela världen efterlyste Papa, den ryske bossen, ska jagas fram så han kan ställas inför domstol i väst.

Axel är ännu mer fången i sina bekymmer som han försöker dränka med alkohol och narkotika, och också med en kärlekshistoria som han inser inte kan sluta väl.

Vicki har problem med ett par poliser på hennes nya rotel som trakasserar henne, ifrågasätter hennes kompetens och försöker våldta henne.

Jag gillade som sagt de två första, men här blir det för mycket. Visserligen vet vi att världens underrättelsetjänster inte alltid spelar med lagliga medel, men här känns upplägget ändå inte helt trovärdigt. Och idén med bankvalvskuppen, med ett stort antal länsade bankfack, slutar lite för platt. Det hade kunnat bli en mycket mer spännande historia om allt vad som döljs på sådana ställen.

På plussidan fortfarande den fulla farten och de många personerna, med både goda och dåliga sidor. Hoppas dock att den avporträtterade chefen för säkerhetspolisen inte har särskilt mycket bäring på verkligheten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jesper Stein

Jesper Stein. Foto Morten Holtum

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22