PAKT

May 3rd, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till PaktAv Anna Roos
Modernista, 2018
ISBN 978-91-7781-210-4, 247 sidor

Det finns självbiografiska inslag i Anna Roos andra deckare liksom i fjolårets Spel som utspelar sig kring Handelshögskolan i Stockholm där hon utbildade sig till civilekonom. Här är miljön Havsvik, kalkerad på Mauritzbergs slott där hon växte upp i vaktmästarbostaden. Då var slottet behandlingshem och dess interiörer och omgivningar gjorde ett starkt intryck på den då mycket unga damen och dessa känslor avspeglas också i den nya boken Kult.

Slottsmiljöer är ofta fantasieggande och ända sedan riddarsagornas tid en plats för intriger, mystik och spänning. Det är alltså som det ska vara när den rika bloggaren Beatrice Solstjärna, dotter till en framgångsrik affärsman kliver ut genom Havsviks slottsport för att försvinna från jordens yta. Polisanmälan görs men hon tycks ha gått upp i rök och är försvunnen i ett decennium när plötsligt hennes och de gamla vännernas blogg dyker upp igen.

Detta triggar medskribenterna, varav en är strebern och förra landsortbon Alexandra  Jonsson att börja minnas en sommar då vännerna ställde till med något som vars konsekvenser de aldrig tänkt sig. Nu återvänder hon och flera av de andra ur olika samhällsskikt för att tala ut om det som hände den gången. Vana deckarläsare vet vad elände som kan komma ur sådant.

Spel var väl sisådär men i Pakt har Roos blivit mer driven och har ett fastare grepp om de personer hon skriver om. Klassbarriärerna framstår som de barriärer de är och det blir riktigt spännande ibland trots att delar av texten framstår som avsedda för en ungdomsbok.

Anna Roos föddes 1981 och är uppväxt i Mauritzberg, Norrköping och Östra Husby. Nu bor hon i Trosa med make och dotter. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och har dessutom arbetat på kasino och var under en tid bosatt i Atlanta i USA.

ELISABETH CARLSSON

Anna Roos

Anna Roos. Foto Ellinor Koda

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22