PACIFICA

Mar 4th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till PacificaNoveller av Kjell Rynefors
Förord av Inge RL Larsson
ZenZat 2014
ISBN 978-91-981269-0-7, 157 sid

Kjell Rynefors var en framstående forskare i fysikalisk kemi och en utmärkt science fictionförfattare. 1986 försökte han rädda två av sina fyra barn ur en brinnande villa och omkom tillsammans med barnen. Hans vän Inge RL Larsson skriver: “Att bära kistan med Kjell och hans två yngsta barn den kalla vinterdagen var den tyngsta börda jag någonsin burit; långt tyngre för sinnet än för kroppen.”

Nära trettio år har gått sedan den dagen och nu vet förmodligen mycket få utanför den nära familjekretsen vem Kjell Rynefors var. Nu gör den energiske Bertil Falk en kulturinsats genom att ge ut några av Rynefors noveller i Zan Zats Klassikerserie: Pacifica med ett klurigt omslag av hustrun Ingrid Rynefors.

Kjell RyneforsKjell Rynefors föddes 1948 i Herrestad, Bohuslän. Sedan flyttade familjen till Gråbo där han växte upp. 1977 doktorerade han i fysikalisk kemi vid Göteborgs universitet. Ett stort intresse var science fiction och flera sådana noveller publicerades i fantazinet Cosmos Bulletin.

Titelnovellen i den nu aktuella samlingen handlar om en sjöfärd i vad som verkar vara utomjordiskt vatten. Den börjar: “Jag är kall trots att solen bombarderar mig med sina strålar. Jag är våt, vågorna svarar för det. Jag är trött, farkosten måste ösas var tredje timma. Jag är lycklig.”

Det är en mästerlig inledning. Fem svårigheter som jagberättaren möter räknas upp. Man väntar sig ett negativt omdöme i stil med “Det var verkligen ett rent helvete” men istället får vi helt överraskande veta: “Jag är lycklig”. Det får berättaren att stiga fram som en levande människa och en som sporras av svårigheterna och till och med blir lycklig av dem. En som andas bäst i motvind!

Fortsättningen uppfyller de förväntningar inledningen skapat och som läsare smittas man av huvudpersonens dristiga upptäckaranda. Det är faktiskt andlöst spännande. Jag kommer att tänka på Den gamle och havet.

Var är vår berättare? Han har drivit och om han inte “fullständigt drivit ur kurs, är det enda land söderut Antarktis.” Det tyder ju på att han är på jorden, men i övrigt tycks han ha drivit in i en fiktiv värld. Divina Comedia nämns och Scylla och Carybdis. När den resande når fasta land är detta “exotiskt och ett reportage skulle man kunna sälja till vilken tidning som helst”.

Småningom börjar jagpersonen samtala med stenarna, luften och askan som säger att de är hans föregångare och livskamrater: “Utstötta, utlämnade. Här fann vi vad vi sökte. Och du ska följa oss.” Slutet på novellen är också mycket gåtfullt. Kanske handlar den om att begå självmord, att våga slänga sig ut i bråddjupet. Vad finns det där? Måhända bara mörker?

Denna novell, liksom de de flesta andra i boken, har ursprungligen publicerats i Cosmos Bulletin. Jag har aldrig hört talas om vare sig författaren eller Cosmos Bulletin, men jag har haft en väldigt trevlig tid med att tränga in i den värld Kjell Rynefors skapat. Spännande på ytan, tankeväckande i djupet.

Bertil Falk fortsätter att upptäcka gammal kultur som verkade vara glömd för alltid, det är sannerligen något att vara tacksam över!

JEAN BOLINDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22