PACIFIC

Mar 21st, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Recension

Omslag till PacificAv Hugh Ambrose
The Pacific 2010
Översättning av Kjell Waltman
ICA Bokförlag 2011
ISBN 978-91-534-3611-9, 528 sidor, inbunden

Först några klarlägganden. För det första: Jag är inte helsåld på krigsskildringar. För det andra: Även för dem som är det undrar jag om detta är rätta boken.

På omslaget står det “den officiella boken bakom succéserien fråm HBO”. Och på baksidan “historikern Hugh Ambroses bästsäljande bok kompletterar och fördjupar upplevelsen av tv-serien”. Och så kan det vara, men för den som bara läser boken blir intrycket annorlunda.

Hugh AmbroseFörfattaren är alltså historiker. Det märks dels på att det finns 636 numrerade referenser till intervjuer och litteratur (plus ett otal onumrerade med förklaringar på sidorna), dels på hans sätt att skriva. Det är ingen roman, men heller inte en populärhistorisk fackbok, utan vad som möjligen kan kallas för en dramatiserad dokumentär eller dramatiserat reportage byggd på forskning plus intervjuer.

Ambitionen har varit att spegla hela andra världskrigets förlopp i Stilla havet genom fyra soldaters öden. Det är omväxlande ganska torra redovisningen (med tecknade kartor) av det militära läget och hur parterna rört sig med redovisning hur huvudpesonerna agerar och upplever situationerna. Dessutom finns en hel del bilder på personer och platser.

De flesta krigsromaner brukar ju, precis som här, ha några huvudpersoner man kan identifiera sig med, och spänningen ligger i hur just dessa klarar sig. Här är den spänningen inte lika stark, men här och var finns det enskilda händelser som kan ge den upplevelsen. Särskilt om man inte är expert finns det många detaljer som är nya. Men hur det hela slutade vet vi ju.

Det är beskrivningar, knappast analyser. Detta är knappast boken för den som gillar den klassiska krigs- och äventyrsskildringen, och eftersom jag inte är militärhistoriker har jag svårt att avgöra om boken ger några nyheter eller om man nöjer sig med att få lite kött på benen genom de fyra huvudpersonernas öden.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22