PÅ SMEKMÅNAD MED GRÖNA SKRÄCKEN + SMÅ, SMÅ MORD

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Johan Wopenka
BJW-förlaget 1995

Wopenka är en flitig förtecknare, en man som tydligen finner stort nöje i att leta rätt på sådant som man förbiser hos Nobelkommittén, för en till samlares och andra knappologers fromma ge ut resultatet på eget förlag. Det måste ha tagit honom mer än en smekmånad att åstadkomma ”Gröna skräcken” som är en – trots formen – nostalgitripp genom Alibi-Magasinet Detektivmagasinet, Svenska Novellmagasinet, Äventyrsmagasinet, Nyckelböckerna och alla de andra publikationerna som många av oss läste i ungdomen med ficklampan under täcket. Det är frapperande att upptäcka vilka författare som låg bakom vissa pseudonymer och åtminstone jag hade då glömt att både Anton Tjechov och Bo Bergman medverkade i dessa häften.

”Små, små mord” är en bok av samma slag, fast den handlar om noveller. Båda dessa böcker (som tryckts i små upplagor) är givna referensverk för alla som sysslar med litteraturforskning. De borde finnas på varje bibliotek. Om de inte hamnar där är det inget mindre än en kulturskandal.

TORSTEN G. WIDHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22