PÅ OSANNOLIKA SKÄL

Mar 4th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till På osannolika skälAv Hannes Dükler
Polaris, 2019
ISBN 978-91-7795-181-0, 292 sidor

Hannes Dükler är en 46-årig svensk journalist och författare med en bakgrund som bl.a. chefredaktör för Nöjesguiden och filmkritiker i Göteborgs-Posten och redaktör för diverse tv-produktioner. Hösten 2019 utkom han med boken På osannolika skäl, en true crime-berättelse om fallet med Agneta Westlund som hittades död av sin make och om hur han blev misstänkt för att ha mördat henne.

En höstkväll 2008 hittar Ingemar Westlund sin hustru Agneta brutalt sönderslagen på en strand i Loftahammar i Småland. Samtidigt som han försöker hantera chocken och den förlamande sorgen, påbörjas polisen ett arbete som snabbt leder till misstanken att Ingemar har mördat sin fru med en åkgräsklippare. Han anhålls misstänkt för hennes död.

Det blir början på en mardrömsliknande tid som inte slutar förrän den spektakulära lösningen avslöjas mer än ett år senare. Då framkommer att den som dödat Agneta inte var hennes make sedan 42 år utan en älg. 

Hannes Dükler har i tätt samarbete med huvudpersonen, Ingemar Westlund, berättat en osannolik men ändå sann historia om hur åklagaren och polisen redan från början bestämt sig för vem som var skyldig till att Agneta dog.

Dükler har gjort ett omfattande research och intervjuat familjemedlemmar, vänner och polis som arbetade med fallet. Man får följa Ingemars och Agnetas liv den närmaste tiden innan hon dör och sedan året som Ingemar var misstänkt för att ha mördat henne. Utredningen är långt ifrån dem man ser i CSI-serierna på teve. De forensiska teknikerna gör grova misstag som förstör spår. Åklagaren och polisen låser sig fast vid misstanken att det är Ingemar som gjort det och utreder därför inga andra tänkbara spår. Fyrkantigheten hos åklagaren är så stor att man baxnar. Först långt senare kontaktar utredningen experter på klövdjur för att se om ett vilt djur kan ha orsakat dödsfallet. Och då kommer upplösningen.

Düklers bok är intressant som en sann motvikt till alla fantastiska skildringar av forensiskt arbete i teveserier. Den redogör detaljerat för de misstag som begås av utredningen, och bristerna hos åklagaren och polisen. Samtidigt blir den något långrandig med alla detaljer, då läsaren redan vet svaret.

LARS-ERIK HOLM

Hannes Dükler


Hannes Dükler
. Foto Joel Nilsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22