PÅ FIENDENS MARK

Jun 8th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till På fiendens markAv Lee Child
Blue Moon, 2019
Översättning Jan Risheden
Norstedts, 2020
ISBN 978-91-1-310809-4, inbunden, 359 sidor

Numera står det Jack Reacher på omslaget nästan lika stort som författarnamnet, och större än titeln. För Jack är ett inarbetat varumärke (och vi var många som förvånades att Ton Hans skulle porträttera honom i den första filmatiseringen).

Som vanligt är Jack på väg, något inträffar så han ingriper och dras in i skumma affärer, som han ordnar upp. Våldet är mestadels nära, men detta är nog den våldsammaste boken jag läst i serien. Till all lycka är offren huvudsakligen gangsters i två rivaliserande gäng som delat upp den anonyma hyfsat stora staden mellan sig, på ena sidan ukrainare, på den andra albaner som både sysslar med låneverksamhet, prostitution, drogförsäljning och annat lukrativt som polisverksamheten inte tycks bry sig om.

Båda sidorna är dessutom väldigt högteknologiska, med en knapptryckning på mobiltelefonen kan hela gruppen informeras om att man letar efter en man (i det här fallet Jack) inklusive bild på honom, och många skuldsatta och beroende av maffian har ögon att se med och telefoner att rapportera med.

Det är spännande, mest gäller det hur staden ska rensas från maffiorna och vad det är som ligger dolt bakom den traditionella brottsligheten. Mindre spännande är det att följa Jacks konfrontationer eftersom vi vet att han ju måste klara sig till nästa bok.

Mer våldsamt än vanligt alltså, och ett par mer intressanta bipersoner, främst en ung kvinna som man kanske kan hoppas på följer honom på resan (men det verkar inte så). Inte en av de bästa i serien men som vanligt otrevliga inblickar i det amerikanska samhället avigsidor, denna gång  organiserad brottslighet, skum låneverksamhet och som bieffekt den amerikanska sjukvården som både är medicinskt skicklig men dödligt dyr.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lee Child

Lee Child. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22