PÅ ANDRA SIDAN VÄGEN

Oct 31st, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till På andra sidan vägenAv Shari Lapena
The Couple Next Door, 2016
Översatt av Lena Karlin
Modernista, 2016
978-91-8844-700-5, 269 sidor

Romaner om försvunna barn har vi sett en hel del av de senaste åren. Förståeligt eftersom ett sådant trauma ger efterverkningar som är tacksamma att bygga en intrig kring. Lapena beskriver ett par i delstaten New York som upplever blind fasa när de kommer hem från en fest hos grannarna och finner att deras halvårsgamla dotter inte finns kvar i sin spjälsäng.

Shari Lapena har konstruerat en thriller om de olika aspekterna på en kidnappning. Det handlar inte enbart om att polisen, i det här fallet kommissarie Rasbach och hans utredare vänder upp och ner på paret Contis tillvaro, utan också var omgivningen ska tycka när de förklarar att de gick på fest hos grannarna för att dricka sprit och lämnade sin baby ensam hemma.

Det går undan när författaren utvecklar sin berättelse. Anne Conti vill följa sina instinkter men är samtidigt lyhörd för grannars och vänners åsikter. Kommissarien beskrivs stelt, vilket visar sig ha viss betydelse i den noggrant utmejslade intrigen.

Det känns som det har funnits ett genomgående tema i de tidigare böcker jag läst om försvunna barn. Då har det handlat om föräldrarnas ångest och om hur händelsen krossar ett äktenskap, Lapena gör det annorlunda, i hennes fall utveckar sig boken till en polisprocedur.

Romanen öppnar briljant där polisens upptäckter kontrasterar mot de välbärgade föräldrarnas förtvivlan, vilken accentueras när de finner sig själva misstänkta. Men storyn bleknar avsevärt efterhand, då den spänning som byggts upp inte får en riktig upplösning, trots att slutet går i rasande fart.

ELISABETH CARLSSON

Shari Lapena

Shari Lapena. Foto Joy von Tiedemann

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22