OXEN: LUPUS

Jun 23rd, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Oxen: LupusAv Jens Henrik Jensen
Lupus, 2018
Översättning Leif Jacobsen
Polaris, 2019
ISBN 978-91-77951-36-0, pocket, 351 sidor

Detta är den fjärde boken om Niels Oxen. De tre första handlade om en hemlig dansk organisation som styrde mycket bakom kulisserna på regeringen, och där Oxen, danska säkerhetspolisens (PET) chef Axel Mossman och polisen Margrethe Franck lyckas krossa organisationen.

Jag gillade dem (sök på Oxen i kategorin recension) men undrade om det skulle kunna bli mer.

Jo, det gick. Det är fortfarande samma tre huvudpersoner, nu i en motvillig förnyad jakt på något de först inte vet vad det är, något som kallas Lupus och som tycks kräva hämnd där samhällets rättsapparat misslyckats.

Lupus canis, varg, fascinerar Oxen, och när det kommer i nyheterna att det verkar finnas invandrade vargpar i ett naturskyddsområde vill han gärna dit för att själv försöka se dem. Och att det observerats varg i Danmark på senare år är korrekt, påpekar författaren i ett efterord. Reaktionerna där som här är de samma, varghatare mot vargälskare.

Oxen försöker klara ett vanligt liv, men har fortfarande mardrömmar efter sina år som jägarsoldat i forna Jugoslavien och Afghanistan. Men han får psykologhjälp och försöker återknyta kotakten med sin nu 14-årige son. Den tråden är nästan det mest spännande eftersom vi som läsare vet att huvudpersonen inte kan misslyckas totalt yrkesmässigt, men kanske som far.

En chans att få bättre kontakt är att ta med sonen på en veckoresa under lovet till området där vargarna synts, och samtidigt göra den nu pensionerade PET-chefen en tjänst genom att kolla en försvunnen person. Bara kolla, alltså, men naturligtvis blir detta inledningen till ett allt farligare uppdrag där också Franck dras in.

Detta är en actionthriller, en hel del polisarbete, men också en fråga om rätt och fel på olika plan. Vad är rättvisa när våldsverkare kommer undan för att de lyckas skrämma vittnen? När polisens utredningar är undermåliga? Vad ska samhället göra för att få medborgarna att känna tillit och trygghet?

Och hur ska en far med ett förflutet som han hyllats för men som han inte är helt nöjd med (krig tycks inte vara ett ideal för dem som varit med om det) kunna skapa en vardagskontakt med sin son?

Jag gillade som sagt de tre första, särskilt den första då personerna trädde fram i gott och ont, men denna känns mer trovärdig, och personerna mer verkliga.

Förlaget skryter på omslaget att Oxen-böckerna sålt över 100.000 ex i Sverige (och bästsäljare i Danmark) så jag kan gissa att denna också säljer bra. För den som inte läst de första (som behöver läsas i följd) går det ändå bra att börja med denna.

Undrar om det kan bli fler variationer på danska samhällsproblem med de tre.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen. Foto Red Star Photo  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22