ÖVERLEVARNA

Aug 1st, 2022 | By | Category: 2022-08 aug, Recension

Omslag till ÖverlevarnaAv Jane Harper
The survivors, 2020
Översättning Mattias Edvardsson
Forum, 2022
ISBN 978-91-37-50109-3, inbunden, 361 sidor

En roman om återvändare, om hemligheter från förr i en liten plats som mest lever upp med sommarturister, om relationer mellan familjemedlemmar och vänner, där några blev kvar medan huvudpersonerna försvann till större platser.

Kieran och hans sambo Mia kommer efter över ett decennium tillbaka till hemstaden, en liten semesterstad på Tasmanien, mest för att Kieran måste hjälpa sina föräldrar att flytta så hans nu demente far kan få mer omvårdnad. De träffar de gamla tonårsvännerna som alla minns stormen när Kieran skadades och hans storebror och kompis som drev ett dykeriföretag drunknade, samtidigt som Mias kompis Gabi försvann, och troligen drunknade.

Kieran känner skuld: hans bror dog när han var på väg att hjälpa Kieran under stormen.

Så hittas en sommarjobbande ung kvinna död på stranden, polisen kommer och man tror inte det är en olycka. Man börjar fråga också om vad som hände då, vid stormen.

Så här beskrivet finns det en hel del spänningsromaner som följer mallen. Men Jane Harper (som slog igenom med Hetta) följer inga mallar. Spänningen finns mellan människorna, och de är flera som har skuldkänslor. Och hur beter sig en familj när en blir sjuk?

Hade det inte till en del handlat om ett misstänkt mord i nutid skulle detta inte klassas som deckare utan som en roman om en grupp människor med minnen som också krockar med varandra. Liksom Åsa Larssons och Christoffer Carlssons senaste böcker är detta mer traditionella, mycket välskrivna, romaner än spänningslitteratur. Även om också den kriminellt intresserade får sitt. Och spännande är det, men inte så mycket om vem som gjorde vad.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jane Harper

Jane Harper. Foto Nicholas Purcell

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22