ÖVERLEVARE

Jun 27th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till ÖverlevareAv Jonas Inde
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-380-3, 150 sidor

Jonas Inde reser till Lake City i Florida för att träffa den livstidsdömde mördaren Rod Ferrell som Inde varit snudd på besatt av efter att ha sett en dokumentär om honom i TV. Ferrell dömdes ursprungligen till döden, men straffet omvandlades sedermera till livstids fängelse. Han identifierar sig med honom eftersom de båda haft en likartad bakghrund.

Under en månads tid träffas han och Ferrell regelbundet i fängelset Columbian Annex och pratar om stort och smått, det som brukar kallas för livet.

I övrigt har han det rätt trist på sitt sunkiga motell inne i stan och Inde ältar denna tröstlöshet över många sidor. Fast då har det redan hänt spännande och smått otrevliga saker: redan andra natten i staden väcks han av polisen som berättar att han måste evakueras från rummet eftersom det finns en efterlyst mördare i ett angränsande rum och ska gripas av en insatsstyrka.

Det är en rätt spretigt berättad historia och den känns därför autentisk. Kanske är det bristen på självdistans som frammanar den känslan. Inde är på tvärs mot det mesta i samhället och han hatar kvinnor lika mycket som han tycks förakta sig själv. Det hänger troligtvis ihop med den vårdnadstvist författaren är indragen i.

Jonas Inde träffar alltså mördaren Rod Ferrell som hunnit bli 33 år gammal och en helt annan människa än den narkotikapåverkade tonåring som dödade två personer. En vänskap (åtminstone uppfattar Inde det så) växer fram mellan de båda männen. Inde försöker verkligen förstå den andre och får samtidigt en uppfattning om vad det är som felas honom själv. Fast vad han egentligen vill förblir en gåta.
Skådespelaren och författaren Jonas Inde (född 1967) ingick i många år i komikergruppen Killinggänget. Han var bland annat med och skrev manus till den Guldbaggebelönade filmen Fyra nyanser av brunt, och har gett ut romanerna Too fast for love (2004) och KKM (2011).

KARL HJELM

Jonas Inde

Jonas Inde. Foto Ewa-Marie Rundquist

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22