ÖVERKÖRD

May 9th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till ÖverkördAv Novellmästarna. Tio noveller av Ulf Broberg, Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Björn Hellberg, Ritta Jacobsson, Niki Loong, Helena Sigander, Olov Svedelid, Cecilia Wennerström
Wela Förlag, 2014
ISBN 978-91-87711-06-0, 78 sidor. e-bok

2014 – NovellmästarnA fyller 10 år. Det ska firas med att under året ge ut 10 antologier. Den första heter Överkörd.

Föreningen NovellmästarnA startades 12 juni 2004  på initiativ av Olov Svedelid, Kjell E. Genberg och Bertil Falk. Föreningen ska främja novellkonsten …
genom att skapa fora för novellkonstens utövande
genom att publicera noveller, tipsa om noveller och novellsamlingar på nätet och annorstädes
genom att dess medlemmar håller föredrag om novellkonsten och anordnar skrivkurser
genom arrangerade biblioteksträffar
genom att stödja specifika novelltävlingar.

Av de etablerade författare som medlemmarna i NovellmästarnA kan man endast förvänta sig det bästa i novellkonsten.

Den här Jubileumssamlingen består av tio noveller. De flesta har tidigare utgivits i gammaldags form på papper.

Den första novellen är skriven av Olov Svedelid och heter Bilolyckan. Poliser gör sig skyldiga till en trafikolycka med dödlig utgång. Den nyblivna änkan tar befälet och ställer allt till rätta. En spännande novell med bra knorr.

Den andra är skriven av Niki Loong och heter En gång och aldrig mer. En novell om ett fiskafänge. En bilhandlare i blivande tillsammans med en rospigg. Allt, kanske inget, gick som det var tänkt. Humor i god form.

Den tredje novellen är av Björn Hellberg, Iskyla. Den som gräver en vak åt andra … En novell med humor och knorr, allt i Hellbergsk anda.

Den fjärde, Mördare firar jul, är av Ritta Jacobsson. En väninna försvinner och en kändis förolyckas. En rysare och ett brott som inte skulle ha klarats upp om det inte var för en rosa kläning. Välskriven i bra tempo.

Den femte är skriven av Ulf Durling och heter Pappa upp i dagen. Förvillande lika får sonen stå för faderns gärningar. En rapp och spännande novell.

Den sjätte är av Kjell E. Genberg, Vattenpölen. En försmådd kvinna kan vara som en retad tiger. Rånare på flykt ska inte stänka ned fotgängare. Det kan straffa sig. Välskriven, spännande, underhållande.

Den sjunde är av Helena Sigander och heter 16.50 till Gävle. Fäders dröm om hur behandla en pedofil. Rappt språk och spännande.

Den åttonde, Nollning, av Ulf Broberg handlar om Uppsalastudenter och en drunkningsolycka. En kvinna hamnar i vattnet, räddas och en snut blir kär. Eller. Ingen höjdare handlingsmässigt. Ingen knorr.

Den nionde novellen är skriven av Bertil Falk och heter AB Mänskliga skelett. Om en lärare som gick i pension med återvände i en ny form. Underhållande, inte förutsägbar.

Den tionde och sista är av Cecilia Wennerström. Det enda jag inte gillar hos zillober är en fantastik om märkliga Zilober och annat. Lättläst. Intressant om man gillar genren.

Tio noveller skrivna av novellmästare. Om novellerna är mästerliga överlåter jag till läsarna att avgöra. Kanske är de mästerliga för några. Kanske inte för alla. För den här recensenten känns de lite ojämna i kvaliten. Kanske har du läst dem i sin ursprungliga form på papper. Kanske är de nya och platsar i ditt eboksbibliotek.

Novellen är oftast i ett lagom format för att läsa i sängen innan man somnar. De här novellerna har ett underhållningsvärde.

SUNE E. OLSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22