ÖVERGÅNGEN

Jan 17th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till ÖvergångenAv Michael Connelly
The Crossing, 2015
Översättning Patrik Hammarsten
Norstedts, 2016
ISBN 978-91-1-307166-4, inbunden, 359 sidor

Harry Bosch har lämnat sitt jobb vid polisen i Los Angeles. Formellt har han gått i pension, informellt har han tvingats bort efter att ha sökt sanningen lite för högt upp i polisens hierarkier. Han anlitar den kände advokaten Mickey Haller, tillika hans halvbror, för att få upprättelse. Advokaten ber för sin del Bosch om hjälp att ta reda på vad som egentligen hänt i ett spektakulärt mord i

Hollywood, där en annan av advokatens klienter står inför åtal och ett sannolikt dödsstraff.

Lik en gammaldags westernhjälte kryssar Bosch i allt ensammare majestät mellan de båda sidorna i dramat. Lojaliteterna mot polisen sätts på hårda prov när Bosch rotar i dess sjaskigheter och egen kriminalitet. Men han har ingen lust att fullt ut gå över till den värld som består av advokater och privatdetektiver som skjuter åtal i sank mot betalning. Som om inte detta vore nog tvingas Bosch lära sig nymodigheter som att anlita Uber för att åka bil sedan hans egen Cherokee visat sig vara GPS-övervakad.

Bosch heter egentligen Hieronymus i förnamn, precis som den gamle nederländske skildraren av himmelen, helvetet och människans vacklan däremellan. Så mycket himmel är det inte i romanen, men Connellys Bosch är som en rapportör från Inferno med den egna idealismen som ledljus. Överhuvudtaget är romanen som huvudpersonen själv: rak, robust och pålitlig, machomässig men klädsamt känslig – och mycket effektiv.

En lustig detalj är att Haller refererar till sig själv som kändis sedan en tidigare roman om honom filmats med Matthew McConaughey i huvudrollen (”The Lincoln Lawyer”) medan Bosch fortfarande lever med uppfattningen om sig själv som en renodlad romanfigur, trots att han nu fått en egen tv-serie.

PÄR ALEXANDERSSON

Michael Connelly

Michael Connelly. Foto Terrill Lee Lankford

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22