ÖVER GRÄNSEN och andra erotiska noveller

Jan 4th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Över gränsenAv Carl-Michael Edenborg
Xstory, 2014
ISBN 978-9187597-31-2, 168 sidor

Carl-Michael Edenborg har haft framgångar med boken Alkemistens dotter, en berättelse där en del recensenter (bl a i Dast) tycker att han är alltför intresserad av osmakliga detaljer. I den här novellsamlingen får man också många detaljerade upplysningar men det är inte så säkert att alla kommer att finna dem osmakliga. Själv har han sagt att det är ”parapornografiska noveller som jag slängde ihop på ett par månader i somras” i avsikt att kåta upp läsaren.

Har han lyckats?

Jo, vars.

Nog ryckte det till i den lilla svans jag har vid läsningen av exempelvis novellen Krokimodellen och Andreas och Rebis kärleksnatt (som jag känner igen från Alkemistens dotter) medan däremot en del andra, bland annat titelnovellen, inte lyckades kittla värst mycket. Kanske för att de beskriver ett slags ångest förknippad med erotiken som jag inte riktigt känner igen. Det är kanske ett storstadsfenomen som en enkel grovarbetarson från skogarna aldrig behövt tackla.

Språket då?

Karlen skriver ju skickligt, men eftersom hans avsikt är att upphetsningen som ska lockas fram av dessa texter hinner man ju aldrig fundera över vare sig subjekt eller predikat.

Kanske har han trots allt misslyckats. Jag behövde aldrig hämta rullen med hushållspapper.

KJELL E. GENBERG

Carl-Michael Edenborg

Carl-Michael Edenborg. Foto Cato Lein

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22