ÖVER GRÄNSEN

May 30th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Över gränsenAv Val McDermid
Out of Bounds, 2017
Översättning Lena Karlin
Alfabeta Bokförlag, 2018
ISBN 978-91-501-1981-7, inbunden, 400 sidor

Val McDermid är en 63-årig skotsk författare. Hon är en av Storbritanniens mest välkända författare av kriminalromaner. Hennes böcker har översatts till över 30 olika språk och hon har skrivit flera serier. Den senaste serien har som huvudperson polisinspektören Karen Pirie, som främst arbetar med gamla olösta fall.

Över gränsen är den senaste om Karen Pirie som arbetar med att lösa gamla mordfall. Samtidigt kämpar hon med sorgen efter sin partner som dog i tjänsten.  En berusad tonåring kraschar med en stulen bil och undersökning av DNA kopplar ihop detta med ett tjugo år gammalt ouppklarat sexmord. Pirie tar sig an fallet och allt eftersom upptäcker hon nya samband och hur polisen hanterat dem. Upplösningen är oväntad.

Val McDermid är en utmärkt och flyhänt författare. Hon väver in dagsaktuella samhällsfrågor och i den här boken gäller det ett gäng syriska flyktingar som väntar på uppehållstillstånd. Hon kryddar med detaljerade skildringar av Edinburgh och klass- och genusproblematik. Piries fight med sin chef är både spännande och rolig. McDermid är i högform och skapar trovärdiga intriger som gör att man vill sträckläsa boken.

LARS-ERIK HOLM

Val McDermid

Val McDermid. Foto Mimsi Moller

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22