OTRYGG HAMN

Mar 8th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till Otrygg hamnAv Tana French
Broken Harbour 2012
Översättning Peter Samuelsson
Albert Bonniers förlag 2014
ISBN 978-91-0-013021-3, inb, 543 sid

Jag har inte läst Tana Frenchs tre tidigare till svenska översatta böcker. Det lockar nu när jag läst denna.

Hon har ingen återkommande huvudperson, men huvudpersonen i denna, kriminalinspektör Michael ”Scorcher” Kennedy, var tydligen med som bifigur i den föregående, Brottsplats: Faithful Place.

Miljön är Dublin med en nybyggd förort, som påbörjades under den irländska högkonjunkturen men som nu är i stort förfall, knappt halvfärdigt, och det som byggt är fullt med byggfel och byggfusk. Men för Kennedy är platsen välbekant, Broken Harbour, där han tillbringat sin barndoms somrar i en husvagn med pappa, depressiv mamma som tar sitt liv just här, och sina systrar där lillasyster sedan dess kräver syskonens uppmärksamhet, hon är inte riktigt normal.

Namnet på platsen passar förstås inte dem som ska sälja dyra bostäder, utan de har bytt till Brianstown med bostadsområdet Ocean View.
Hit kallas polisen när en syster till en boende där inte får kontakt, och mycket riktigt är något väldigt fel. Man hittar en död man, en nästan död kvinna, båda allvarligt skadade av knivstick, och dessutom parets båda små barn kvävda i sina sängar. Ett utvidgat självmord verkar det som, men var det mannen eller kvinnan som var förövaren? Troligen mannen; men var finns vapnet? Kan det i stället ha varit en utomstående förövare?

Kennedy och hans unge assistent, nu ute på sitt första kriminaluppdrag, funderar och vill inte avskriva något alternativ. De fortsätter att leta (tillsammans med en stor skara poliser) och hittar så småningom en ej färdigbyggd lägenhet där någon campat, men också riggat upp kikare så att man har fri insyn i den mördade familjens kök, där kropparna hittades.

Här kan man inte berätta mer om handlingen utan att förstöra spänningen.

Det är berättat ur kriminalinspektör Kennedys perspektiv. Han är väldigt nöjd med sin karriär och arbete, sin noggrannhet och förmåga att klara ut också svåra problem. Han försöker uppfostra sin unga assistent till att bli lika duktig, och till sin förvåning början han få kollegiala känslor för honom, han som alltid försökt hålla sig känslomässigt neutral, vilket gjort honom till en enstöring.

Michael Kennedy är en besserwisser till ensamvarg, och har svårt att hantera sin lätt galna lillasyster, som försöker få honom att avsäga sig just detta fall, eftersom hon tycker sig se att brodern påverkas av platsen där deras mor tog livet av sig.

Och dessutom visar sig hans assistent ha delvis andra synpunkter på rätt och fel…

Det är alltså spännande, det är tragik både på sociala, personliga och samhälleliga plan. Irland efter ekonomikraschen 2008 är ett depressivt land där den tidigare framgångsrika medelklassen har svårt att erkänna det katastrofala läget, och hur krisen påverkar livet. Mer en samtidsroman än en klassisk polisroman. Läs den.

LEIF-RUNE STRANDELL

Tana French

Tana French. Foto Kyran O’Brien

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22