OSYNLIG MAKT

Aug 17th, 2016 | By | Category: 2016-08 aug, Recension

Omslag till Osynlig maktAv JF Hansson
Kräm Kommunikation, 2016
ISBN 9789198314502, pocket, 637 sidor

Ännu en författare som debuterar med ett verk på närmare 650 sidor. Det krävs mycket för att lyckas med det, inte många av de etablerade klarar av att fylla en sådan volym. Det gör inte JF Hansson heller, minst hälften borde ha strukits av en skicklig redaktör.

J.F. HanssonMarcus Eriksson är en f d elitsoldat som nu arbetar som kriminalpolis i Malmö. Hans liv har inte varit en dans på rosor. Diverse mystiska olycksfall och våldsdåd har kantat hans levnadsbana. Bl a har hela hans familj utplånats av en kallblodig och skoningslös mördare. Är det bara slumpen som har gjort att just han har drabbats så hårt? Själv tar han det med ro men han har vänner, Sara och Peter, som börjar gräva i händelserna.

Det rör upp damm, de vet inte vilka motståndare de utmanar och en extremt actionspäckad historia rullar igång. Intrigen går i hundrafyrti knyck och den ena dramatiska och våldsamma händelsen inträffar efter den andra. Dessutom vet de inte vilka de kan lita på, kanske inte ens varandra. Ond blir god, och tvärtom. Berättelsen är så konspiratorisk att man till slut inte förvånas, bara accepterar att allt vänds upp och ner om och om igen.

Hansson har verkligen gått all in vilket kanske ändå är bokens svaghet. Det finns få andhämtningspauser och någon realism kan man inte räkna med. Det är gott om schabloner. Hjältarna är naturligtvis oövervinnliga och bovarna ibland överdrivet korkade.

Det kanske kan bli någonting av denne författare om han lär sig att bli lite mer sparsmakad, att tona ner historien och ge den fler dimensioner. Naturligtvis med ett mer begränsat sidantal. Det är i alla fall första delen i något han kallar för Blodsbandskrönikan. Och visst, det finns oavslutade affärer att reda ut.

NISSE SCHERMANN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22