OSKYLDIG

Jan 3rd, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till OskyldigAv Karin Slaughter
Broken, 2010
Översättning Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2020
ISBN 978-91-509-6181-2, pocket, 424 sidor

Detta är del fyra av de tio böckerna om Will Trent.

Förlaget hade på svenska de tre första under 2018, 2019 och 2020 i februari, men redan 2016 del åtta. Del nio hösten 2019 och del tio i höstas. Mellanliggande delar (varav denna är den första) kom i november och de tre andra under 2021. Efter att ha läst några av de utkomna tror jag inte att man vinner väldigt mycket på att läsa dem i rätt ordning för författaren är duktig på att lägga in relevant information om vad som hänt tidigare och som kan ha bäring på personernas förhållande till varandra.

Och, liksom i så många andra spänningsromaner, är huvudpersonernas relationer viktiga. Författaren har skrivit att hon ju faktiskt ägnar sig åt kärleksromaner.

Men hon tar också upp viktiga samhällsfrågor. Vad som finns här kan jag inte avslöja utan att röja för mycket, men jag instämmer, det är en viktig fråga.

Annars är storyn rättfram: en ung kvinna, student i den lilla stadens universitet, hittas drunknad, självmord? Men läsaren vet redan, i prologen, att hon är mördad, och det kommer poliserna också på snabbt. När de ska kolla hennes bostad blir det bråk, en ung man grips och en ung polis skadas svårt, skott avlossas. Stadens enda kvinnliga polis, som finns med i fler böcker i serien, tror att den gripne är mördaren, får honom att skriva ett erkännande. När läkaren Sara Linton, som varit barnläkare i staden och som har erfarenhet av rättsmedicin, ombes besöka honom hittas han död, självmord, men på väggen i cellen har han med sitt blod skrivit OSKYLDIG.

Seriens huvudperson Will Trent (registrerat varumärke) kallas in för att utreda. Han är agent från Georgias Bureau of investigation.
Och han hittar mycket att slå ner på.

Det är en blandning av pusseldeckare, polisroman (med några inte helt lagföljande individer), thriller och relationsroman, med goda porträtt av de viktigaste personerna som visas upp med både goda och dåliga sidor. Och grundgåtan är skickligt sammansatt.

Ska nog läsa de övriga jag missat.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Slaughter

Karin Slaughter. Foto Alison Rosa

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22