ORTEN

Nov 17th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till OrtenAv Joakim Zander
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN 9789146229421, inbunden, 413 sidor

Joakim Zander fick många lovord för sin debut förra året med spänningsromanen Simmaren. Andra boken brukar vara svårast sägs det. Om författaren har haft svårigheter med Orten vet jag inte, men han har i alla stycken lyckats upprepa sin succé, och till och med överträffa den. Att den här boken är nominerad till priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman är en självklarhet.

Det är en typ av kriminalroman som i många stycken har likheter med två av de andra nominerade, de la Motte och Lapidus. Thriller med ganska högt tempo i någon form av Stieg Larssonanda. Spänningsmomenten är många och överraskande vändningar likaså.

Yasmine har lämnat förortslivet och flyttat till New York. När hon får meddelande från Bergort, den Stockholmsförort som hon har växt upp i, att hennes lillebror Fadi är försvunnen beslutar hon sig för att åka hem. Fadi har radikaliserats och rest till Syrien. Men livet där blir inte som han har föreställt sig.

Yasmine och Fadi var tajta som barn. De växer upp med en våldsam pappa och en passiv mamma. I stora stycken får de klara sig själva. Därför präglar omgivningen, förortslivet med alla dess frestelser och gängbildningar, deras liv.

I London arbetar Klara Walldéen på ett forskningsinstitut där hennes uppgift att skriva en del av en rapport som handlar om konsekvenserna av att privatisera delar av polisväsendet. Hennes dator blir stulen och hon försöker finna ut varför. Spåren leder även här till Stockholm och naturligtvis korsas hennes och Yasmines vägar. Det som pågår är till en början oförklarligt, men visar sig ha internationella förgreningar och hotar världsbilden.

Författaren beskriver på ett fängslande sätt en förort som brinner. Allra bäst är han när han behandlar den unga Fadi som vacklar mellan brottslighet, radikalisering och ett ändå tämligen gott samvete. Överhuvudtaget är persongestaltningarna av hög klass. Samtliga karaktärer är så äkta de kan vara. Det och berättartekniken gör att här finns ett sällan läst driv i historien, som också är fyndig och välkonstruerad.

Joakim Zander är definitivt en av våra nya stjärnor, och han kommer absolut att höra talas om sig i flera år framöver.

NISSE SCHERMAN

Joakim Zander

Joakim Zander. Foto Emil Malmborg

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22