ÖRONBROSK ÖNSKAS Livsöden, brott och humor i annonser genom tiderna

May 5th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till ÖronbroskAv Carl-Johan Svensson och Oscar Svensson
Roos & Tegnér 2011
ISBN 978-91-86691-02-8, 285 sid

Bröderna Carl-Johan och Oscar Svensson har delat intresset att läsa efterlysningsannonser i rikstidningarna och kom på att de skulle utnyttja detta. De började studera diverseannonserna i Dagens Nyheter, ända från denna tidnings första utgivning år 1864. Det visade sig att dessa annonser speglade ett föränderligt Sverige under 150 år.

Nu har de samlat och kommenterat förtäckta prostitutionserbjudanden, underliga efterlysningar, annonser som handlar om sol-och-vår, kontaktannonser som tyder på mänsklig desperation, tiggeri och kvacksalveri.

En märklig annonskonversation pågick mellan polisen och Operation Cobra (en utpressarliga som visade sig bestå av en enda man) och mellan polisen och den så kallade Militärligan. Detta utmynnade i något som med god vilja kan kallas en fars.

Boktiteln kan kännas knasig, men den kommer ur en annons från 1938. Bröderna Svensson lyckades ta reda på vem som formulerade annonsen och fick en förklaring till varför en människa annonserade efter öronbrosk. Ett människoöde där också.

Naturligtvis finns sol-och-våraren Gustaf Raskenstam alias Anders Gustaf Eriksson med, liksom Karl Vesterberg som var den som först undertecknade en annons med signaturen ”Sol och vår”.

Det är en nöjsam bok där författarna förutom det svenska inslaget också berättar om kriminalfall från utlandet där annonser haft betydelse.

KJELL E. GENBERG

Carl-Johan och Oscar Svensson

Carl-Johan och Oscar Svensson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22