ORO

Apr 16th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till OroAv Jesper Stein
Uro, 2012
Översättning Jessica Hallén
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305275-5, inb, 419 sidor

Även vi i Sverige fick 2007 läsa i tidningar och se på tv protesterna i Köpenhamn när Ungdomshuset utrymdes och revs. Det blev stora upplopp, skadegörelse och konfrontationer med polisen.

Detta är bakgrunden till Jesper Steins deckardebut, med ”Dirty Harry”-polisen Axel Steen som huvudperson.

Axel är en duktig kriminalare, och det är hans resultat som gör att han lyckas hålla sig kvar för hans metoder gillas inte av cheferna. Han har också många privata problem, skild med delad vårdnad om dottern och måste i arbetet samarbeta med exhustruns nya man. Kort stubin, hypokondriker, svåra sömnproblem… Låter det som en parodi på den problemfyllde polisen? Jo, men Axel skildras mer komplext och som en komplett människa med goda och dåliga sidor.

Axel, som är mordutredare, kallas in när man hittar en död man sittande inne på en kyrkogård som varit avspärrad under ungdomsupploppen. De poliser som vaktade så att inga skulle komma in på kyrkogården har uppenbarligen inte sett ett mord eller att en död man placerats där.

Kravallerna tar resurser men mordutredningen kommer igång. Den döde, iklädd rånarhuva, skulle kunna vara en mördad aktivist, vilket skulle kunna förvärra den upphetsade situationen. Tystnad anbefalles.

Men snart kompliceras det hela när säkerhetspolisen kopplas in. Det kan ha samband med ett projekt de har igång, om knarksmuggling i stor skala.

Och Axel, inriktad på att lösa mordet och utan större förtroende för de hemliga kollegerna, tar en del olämpliga genvägar och är inte precis en ansvarstagande förälder (tycker exhustrun), och riskerar både delad vårdnad och jobbet.

Det är en kompetent och drivande berättelse om polisutredning och moral, både yrkesmässig och privat. Spännande på flera plan.

Det finns i karta över området, Nørrebro, men jag fick ännu bättre känsla för miljön när jag tittade på kartor och satellitbilder i datorn.
Jag antar att det blir fler böcker med Axel Steen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jesper Stein

Jesper Stein. Foto Morten Holtum

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22