OPERATION RURIK

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Recension

Av K.G. Bäckström (pseudonym)
Dialogos 1996

När det skrivs böcker om den ryska farans rent krigiska farlighet skall titlarna tydligen börja med ordet Operation. Så gjorde pseudonymen Harry Winter och så gör Bäckström. Hos Winter går det slutligen bra för Sverige, tack vare kloka militärer. Hos Backström hjälper inte ens det när infiltratörer i regeringens närhet styr svaga politiker. Det går käpprätt i helvete och vårt land blir ett nysovjetiskt lydrike.

Men innan vi kommer så långt har mycket hänt och pseudonymen Backström är en skicklig intrigskapare (ibland verkar han så initierad att ordet istället kanske borde vara intrigförklarare). En kupp mot den kraftlöst ryska regeringen iscensatts av sentida ”kommunister” och därmed är en svårstoppad snöboll i rullning. Väst blir blåst av de nya makthavarna som lockar med lugn och affärer men rustar för anfallskrig.

Författaren spelar styvt på läsarens känslosträngar och olika politiska rädslor. Han (för det är knappast en kvinna) är en övertygande berättare, faktiskt skickligare än kollegan Winter i detta avseende. Det händelseförlopp han frammanar ligger så nära, fast lite på avstånd ändå, från de dagliga tidningarnas varningar att åtminstone jag fick ståpäls under läsningen.

Kalla kriget-thrillers påstås vara dödkött numera. Backström har möjlighet att blåsa liv i denna subgenre.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22