OPERATION OLÜMPIA

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Lasse Jansson
LJ Media 2000

Den har boken är utgiven på författarens eget förlag och inte lätt att komma över – och lika bra är kanske det. Storyn är osannolik, inte minst för att de olika komponenterna är slarvigt förklarade. Mest irriterande är layouten som gör alltsammans svårläst och – utan jämförelser i övrigt – liknar en mycket lång prosadikt. Och det där med tempus kan man glömma direkt.

Jansson ska inte skyllas för allt, han är nämligen en talang. Han har berättat i en tidning att han skickade manuset till olika förlag och refuserades. Men förlagen iddes tydligen inte berätta varför, så när han lät trycka den på egen bekostnad blev det som det blev.

Historien har kunnat bli mycket bra, för intrigen som sådan är storslagen. En reklamman på obestånd och med kriminella kontakter bestämmer sig för att göra sitt livs kupp. Med hjälp av rysk maffia tänker han kapa en färja på Östersjön, knycka alla passagerares pengar och värdesaker, länsa alla butikskassor och stjäla alla bilar.

Naturligtvis tar det en ände med förskräckelse och där slutar alltsammans abrupt. Jag avskyr i vanliga fall recensioner som önskar mer av en bok än författaren skrivit. Men här fanns en potential till en internationell thriller av mått.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22