OPERATION ODEN

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Operation Oden

Av James Holland
The Odin Mission 2008
Översatt av Claes Göran Green
Historiska Media 2009

Äventyrsböcker som utspelar sig i krigsmiljö var mycket populära när jag var yngre. En av husgudarna var skotten Alastair MacLean (1922–1987) som bland annat skrev storsäljarna Kanonerna på Navarone, Björnön, Fruktan är mitt vapen och Örnnästet som alla filmades.

James Holland tar upp den fallna manteln och sveper den förtjänstfullt om sig. Operation Oden utspelar sig i Norge i april 1940. Tyskarna har invaderat landet och den mycket duglige brittiske agenten Jack Tanner skickas dit för att eskortera tre norska officerare och en mystisk civilperson i säkerhet.

Eftersom det är en äventyrsroman räcker det naturligtvis inte med det. Den okände civilisten bär på en hemlighet som kan avgöra utgången av kriget. Under den kaotiska flykten mot friheten har de – givetvis – hela tyska armén i hasorna.

James Holland

Holland beskriver skickligt det kaos som präglar en nyligen ockuperad nation och dess överraskade folk, vare sig det handlar om civila eller militärer. Tyskarna är organiserade och överväldigande i stridslystet antal och har dessutom bättre materiel.

Antony Beevor har sagt att den här romanen är grundligt researchad och denne petimätriske krigsexpert bör om någon veta vad som gäller. Det bör nog Holland också veta, han är historiker och har skrivit ett antal fackböcker innan han gav sig in på skönlitteratur. Hjälten Jack Tanner är utmejslad ut brittisk ek och det finns drag hos honom som man också hittar i den mer otrolige James Bond. Allvaret och medkänslan gör att man blir gripen av Hollands berättelse.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22