OPERAMOPSEN En sällsam kärlekshistoria

Jun 14th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till OperamopsenAv Disa Åberg och Linda Bonaventura
Ordberoende Förlag, 2016
ISBN 978-91-87595-31-8, 256 sidor

Det här är en riktigt lättsam och lättläst må-bra-bok om människor som råkat ut för stambyte där de bor. Har man själv råkat ut för samma sak kan man identifiera sig ännu mer med de personer som figurerar.

Jag bor varken på Östermalm i Stockholm eller tvingades laga mat eller bada i källaren när min bostad genomgick stambyte men igenkännandet blev ändå starkt. En så genomgripande omvälvning där man bor gör att alla vill prata om saken och inte minst lufta sina känslor om de besvär den orsakar.

Bokens stambyte sker i bostadsrättsföreningen Kastanjen på Östermalm där det bor aparta personer som tidigare inte brytt sig så mycket om varandra. Där bor den nu bortglömda och lätt alkoholiserade gamla operadivan Gullan Silfverstierna var enda beundrare numera är mopsen Malcolm, ägd av journalisten Britta Segerstedt. Britta är inte den enda huset som mediabakgrund. Där bor också Affe som hon avskyr eftersom har skriver i skandalpressen. Omdaningen i huset skapar ordningsproblem, det tycker i alla fall Gullans man Per-Fredrik. Eftersom han är nyligen pensionerad officer anser han sig lämpad att styra utvecklingen inom den sektorn, helst utan att han lilla hemlighet kommer ut. Fast där har han inte tagit mopsen Malcolm med i beräkningen. Detta djur har en nos som luktar sig till det mesta som människorna vill dölja och jycken har en förmåga att avslöja vad han har på känn. Han har också en tass med i andra spel.

Disa Åberg och Linda BonaventuraHandlingen utspelas inte enbart i huset utan läsaren förflyttas till Strandvägen som är Malcolms lyfta-på-benet-favorit (gärna vid de dyraste bilarna), till Tessinparken och Karlavägen där August Blanches staty står och där Tössebageriet ligger. Och under tiden huset förändras sker detsamma med invånarna. Bakom eleganta fasader frodas ensamhet men den kan ta slut och nya relationer skapas om man tvingas till umgänge av omständigheterna. Och även på fina gatan kan man hitta folk som bor på olovliga andrahandskontrakt.

Disa Åberg (sångare och musiker) och Linda Bonaventura (TV-människa och kulturchef i Helsingborg), mor och dotter, har skrivit en feel-good-roman som innehåller hela känsloskalan från skratt till gråt. Nya omständigheter kan få människor att omvärdera sitt liv, sitt tankesätt och synen på sig själva, något författarparet tagit fasta på och beskriver med värme. De leker också med de fördomar gemene man får när de hör ordet Östermalm.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22