OOSTENDE 1936

Nov 19th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Oostende 1936Av Volker Eidermann
Oostende 1936, 2014
Översättning Per Lennart Månsson
Lind & Co, 2018
ISBN: 978-91-7779-079-2, inbunden, 200 sidor

Oostende som ligger vid Belgiens atlantkust var före slutskedet av andra världskriget en semesteridyll som drog till sig välbesuttna och Europas kulturelit. 1940 gick tyskarna in i staden. 1944 genomförde de allierade omfattande flyganfall och stora delar av Oostende lades i ruiner. Den idyll som Oostende ansågs vara kom för alltid att utplånas.

Boken handlar främst om år 1936 och särskilt en grupp judiska intellektuella – främst författare och skribenter – som fördrev tiden i en slags exil i Oostende. Vid sidan av det sociala livet ägnade man sig åt att kritisera och diskutera varandras arbeten, men också den politiska situationen i Europa.

Den tongivande i sällskapet var Stefan Zweig och hans nyblivna hustru Lotte Altmann. Andra framstående personer var Joseph Roth, Irmgard Keun, Ernst Toller , Hermann Kesten och Arthur Koestler. Boken kretsar dock huvudsakligen kring relationen mellan Zweig och Roth. Zweig, som vunnit berömmelse för sina litterära alster under 20-talet, var celebriteten i sällskapet och blev både mentor och mecenat till Roth. Det råder en slags rivalitet mellan dem, men också en slags far-sonrelation. Zweig var framgångsrik i likhet med många ”västjudar” , medan Roth tillhörde de fattiga ”östjudarna”. Bland de senare fanns en vördnad för det österrikiska kejsardömet, stark religiositet och fromhet, fattigdom och det ledde naturligtvis till spänningar inom det sekulära judiska kollektivet.

Relationen mellan Zweig och Roth handlar kanske inte så mycket om sådana frågor, fastmer om ekonomiska bekymmer, kärleksrelationer och Roths tilltagande alkoholism.

Det är en närgången studie baserad på brev, dagböcker och memoarer som Weidermann presenterar kring ett par centralgestalter i den mellaneuropeiska kulturkretsen. Vi får en ömsint inblick i hur de tänker och agerar kring litteratur, vänskap och kärlek. Vi sidan av författarna som porträtteras får vi även inträngande bilder av de kvinnor som spelat betydande roller i den samtida litteraturen och särskilt i de båda författarnas liv.

ULF MALMSTRÖM

Volker Weidermann

Volker Weidermann. Foto Stadtgören Photodesign/Elke Dörfel

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22