ÖNSKA KOSTAR INGENTING

Oct 27th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till Önska kostar ingentingAv Sara Lövestam
Piratförlaget, 2015
ISBN 978-91-642-0479-0, inbunden, 355 sidor

För en tid sedan fick jag en fråga om deckare måste handla om mord. Nej, den som Lotta Olsson i DN har i topp på sin 100-lista, Dorothy Sayers Kamratfesten, har inget mord. Det har inte heller Sara Lövestams två första deckare med den synnerligen okonventionella privatdetektiven Kouplan i huvudrollen.

Han är nämligen en asylsökande från Iran som fått avslag på sin asylansökan och nu gömmer sig för att kunna söka på nytt efter fyra år. Ännu är det lång tid kvar och han måste kunna försörja sig.

Sara LövestamI första boken, Sanning med modifikation, kom han på att sätta in en annons och erbjuda sig att arbeta som privatdetektiv för den som inte ville ha kontakt med polisen. För han ser sig hela tiden om för att inte fångas och skickas till Iran.

I sitt första uppdrag lyckades han med mamman som fått sin lilla dotter bortrövad. I den nya boken får han sitt andra fall, och får goda referenser från sin första uppdragsgivare.

Nu är det lite känsligare. Han får uppdraget av ett av Stockholms borgarråd, en kvinna som kommit långt i karriären och vet vad hon vill. Men hon har blivit lurad av en kvinna som hon förälskat sig i (och hon är ändå inte lesbisk), och vill nu ha tillbaka sina 200.000 kr men utan att det blir någon uppståndelse i medierna. Kouplan lovar att hjälpa henne.

Och han lyckas. Han spårar kvinnan, och blir charmad av henne (hon är också på rymmen från förföljare) och får veta att de där pengarna hon tog var mutpengar.

Nej, jag avslöjar inget med detta, för naturligtvis är det hela mycket mer komplicerat.

Dessutom är livet för Kouplan ännu krångligare för han var tidigare en hon, tar nu hormoner för att bli man och när han nu åter träffar den kvinna han först förälskade sig i när han var en kvinna (på utsidan i alla fall) blir känslorna svåra för båda.

Det är både en kriminalhistoria och en berättelse om hur kärlek kan vara svår på olika sätt, Och en historia om hur det är att leva som gömd flykting.

Sara Lövestam är både kunnig som språkmänniska (detta är hennes sjunde bok) och vet mycket om asylsökande efter år som SFI-lärare. På bokmässan talade hon bl a om detta, att det är många olika invandrares berättelser som gett henne underlag till personen Kouplan.

Hon är också duktig i att skriva på lättläst svenska. Den förra boken skrev hon själv som LL-bok, och denna ska komma vid årsskiftet.

Det ska komma ytterligare ett par böcker om Kouplan. Jag väntar med spänning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sara Lövestam på Bokmässan

 

 

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22