ONSALA, HÖSTVINDEN OCH T.S. ELIOT

Sep 13th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Onsala höstvinden och T S EliotAv Sven Westerberg
Tre Böcker 2012
ISBN
9789170297205, 160 sid

Sven Westerberg har fått flera utmärkelser som kriminalförfattare. Han kan väl ses som Västkustens främste kriminalförfattare om vi bortser från popularitet.

Framför allt tycker jag han har ett litterärt språk som ytterst sällan framträder i dagens kriminalromaner. Han har en hetta och känsla i sitt sätt att formulera sig som jag uppskattar. Han har en viss kärlek att psykologisera som jag inte är lika imponerad av. Vem är väl det idag?

Hans nya bok presenteras bäst av följande citat: ” Jag söker hela tiden efter förklaringar. Jag söker en osynlig gräns som jag passerade. Jag sökte efter denna gräns i en lindallé, i ett hus, i diset, i den svaga solen som trängde igenom och gav färg åt fallande höstlöv, i en hästs loja rörelser, i allt…

Jag söker fortfarande.”

Så berättar rättspsykiatriker Hanna Skogholm efter en resa en höstdag till Onsala.

Sven WesterbergInte heller rättspsykiatriker hålls väl idag för särskilt trovärdiga, men detta kunde inte Sven Westerberg veta när han skrev den 160-sidiga boken.

Styrkan i kortromanen är det poetiska, det skira språket.

LENNART HÖGMAN

Jag brukar ofta klaga på att böcker blir onödigt långa. Sven Westerbergs nya är verkligen tvärtom. Med 160 sidor och en långsam handling blir det mer som en lång novell. Men ändå är det angenämt att se att det går att skriva bra böcker som inte har tegelstensformat.

Författaren är rutinerad, jag har läst ett tiotal av hans böcker. Han är inte den mest lättillgänglige, han undviker ofta ren klartext. Gestaltningarna är många och bra. Sven Westerberg lägger stor tonvikt vid person- och miljöbeskrivningar. I den här boken känns naturen närvarande, den tränger sig på runt min läsfåtölj.

Det är inte lätt att beskriva vad boken handlar om. Den har många bottnar. Westerbergs vanliga huvudperson rättspsykiatern Hanna Skogholm har slutat på sitt arbete. När hon nu hjälper en vän att värdera ett frimärke i England får hon på ett mystiskt sätt tag på ett brev som till synes aldrig nått sin mottagare. Hon öppnar det och det visar sig vara skrivet på svenska.

Hanna drivs av sin nyfikenhet att utforska vad som ligger bakom de korta rader som hon läser. Hennes efterforskningar tar henne till Onsala, till en resa i tid och rum. Som läsare är det inte helt lätt att förstå vad som egentligen har hänt och när.

Jag skulle vilja kalla detta en poetisk spänningsroman. Sven Westerberg ger läsaren nycklarna och därifrån får var och en tolka in vad boken vill säga. Ganska skickligt må jag säga.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22