ONDSKANS PRIS

May 15th, 2012 | By | Category: 2002-4, 2005-4, 2012-05 maj, Recension

Omslag till Ondskans prisAv Set Mattsson
Historiska Media 2012
ISBN 9789187031090, inb, 418 sidor

Att förlaget Historiska Media ger ut deckare tillhör inte vanligheterna. När det väl sker är det naturligtvis en historisk sådan som Set Mattsson skrivit. Författaren är debutant och skriver om ett Malmö i efterdyningarna av andra världskriget.

En mängd flyktingar strömmar in i Skåne när kriget håller på att ta slut och även när freden infunnit sig. Det är främst människor som överlevt de fasanfulla grymheter som nazisterna utsatte dem för i sina koncentrationsläger. Det är starten på Ondskans pris, som handlar om dessa flyktingar men också om polisen Douglas Palm och hans fru Anna som arbetar med de nyanlända flyktingarna.

Läsaren får följa polisens jakt på ett flertal olika brottslingar. De flesta har begått brott mot kvinnor – mord, misshandel och våldtäkter. Även några våldshandlingar mot barn hamnar på Douglas Palms bord. Med andra ord är det tämligen otäcka brott som han har att utreda. Det märks i boken, författaren beskriver det otäcka på ett sätt som får läsaren att känna avsky, men samtidigt vill man att polisen så snart som möjligt får upp ett spår efter förövaren. Några brott klaras upp efter hand och några blir inte uppklarade. Men den röda tråden är de mord som sker på ett par polska flyktingkvinnor.

Bokens styrka är den historiska beskrivningen, främst av de förhållanden som rådde för de ankommande flyktingarna. Det är ju snart sjuttio år sedan dessa händelser, så de förtjänar att dammas av och att vi blir påminda. Författaren beskriver också Malmö vid denna tid på ett mycket intressant och lärorikt sätt. Han har fyllt berättelsen med många spännande tidsmarkörer som gör läsningen till ett nöje, och som gör att man ofta stannar upp och begrundar hur det kunde vara på den tiden.

På det hela taget är detta en bok som är svårt att tro att den är skriven av en debutant. Han borde vara en kandidat till Svenska Deckarakademins debutantpris utan tvekan. Det är synd att Akademin har lagt ner sitt pris, Flintyxan, till bästa historiska deckare. Ondskans pris hade inte kunnat missa det priset.

NISSE SCHERMAN

Set Mattsson

Set Mattsson. Foto Kim Ekvall

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22