ONDSKAN HATET MORDET

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Karl N Alvar Nilsson
Hjalmarson & Högberg 2002

Historikern och officeren Nilsson är ytterligare en man som tagit som sin uppgift att detaljgranska utredningen av Palmemordet. Det gör han med utgångspunkt från de kommissioner som också utfört sådana granskningar och från seriös litteratur i ämnet.

Han börjar med en detaljerad kronologi av vad som hände mordnatten, jämför utredningarna slutsatser med vad exempelvis Karl och Pertri Poutiainen kom fram till i boken Inuti labyrinten (Grimur 1995). Det är utomordentligt gjort och påvisar grova missbedömningar. När Nilsson skildrar det politiska klimatets så kallade Palmehat (något som förvisso existerade) anser jag att han visar fram en alltför socialdemokratisk ståndpunkt och talar om divergerande politiska åsikter som om de också tillhörde hatfraktionen. Han misstänkliggör industrimän med svepande formuleringar.

Om det går att bortse från detta är emellertid Nilssons sammanställning en intressant och kanske till och med nödvändig bok om det som inträffade på Sveavägen för 16 år sedan.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22