OM HON INTE LEVER ÄR JAG DÖD

Feb 26th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till Om hon inte lever är jag dödAv Claire Castillon
Marche blanche 2020
Översättning Cacilia Franklin
Sekwa, 2020
ISBN 9789189157064, 177 sidor

Fransmännen är hängivna deckarläsare och följaktligen finns det liksom i Sverige många som känner sig kallade att skriva krim. Det lilla förlaget Sekwa som specialiserat sig på fransk litteratur försöker ständigt hitta de bästa.  Claire Castillon har sedan debuten som 25-åring en stor produktion. Detta är den femte boken på svenska.

Berättaren är en mamma. För tio år sedan försvann hennes fyraåriga dotter Hortense när de lekte kurragömma i en park i väntan på ett tandläkarbesök. Mamman blundade och räknade till 27 och när hon öppnade ögonen var Hortense försvunnen. En liten pojke berättade att en kort farbror släpat bort henne.

Föräldrarna har aldrig gett upp hoppet om att hitta dottern. De får hjälp av frilansjournalister att hålla mysteriet levande och en förläggare tjatar på mamman att hon ska skriva en bok om fallet.

Mamman är psykiskt instabil och hennes föreställningar om vad som hänt blir mycket levande då en ny familj flyttar in mitt emot. Där finns en 14-årig dotter som heter Hélène och som berättaren-mamman känner igen som Hortense. Konspirationsteorierna flödar och blir alltmer verklighetsfrämmande. Pappan som gör sitt bästa för att hålla sin hustru på rätt köl är på väg att ge upp.

Det är en berättelse om stigande fasa, mycket olik anglosaxiska deckartraditioner för att inte tala om nordic noir. Alltså mycket fransk.

KERSTIN MATZ

Claire Castillon

Claire Castillon. Foto Patrick Swirc

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22