OM DU SKULLE DÖ

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Recension

Av Kjell E. Genberg
Wahlström & Widstrand 1997

En modern roman med polisiär personalbrist och försigkomna, hänsynslösa brottslingar. Här kommer ordningsmakten mycket slumpartat men ändå realistiskt en ligas lönsamma verksamhet på spåren. Med sina djupa kunskaper om kriminalarnas rutiner gör författaren handlingen trovärdig och läsaren behöver inte ångra att boken införskaffades.

Genbergs raka språk och lagoma sinne för detaljer i miljöer och umgänge får intrigen att utvecklas i ett läsvänligt, snabbt men inte alls stressat tempo. Vaket och osentimentalt beskriver han även känsliga ögonblick. Vid en begravning i bokens inledning ligger en avliden polis i kistan och väntar på ”goda ord och bränning”. Tidstypiskt nog är prästen i kapellet en kvinna.

Erfarne kriminalaren Stig Olsen, boende i Vallentuna och anställd vid våldsroteln på Kungsholmen i Stockholm, känns liksom kollegan Eilert Johansson från flera av Genbergs tidigare romaner.

En frisk förnyelse är att de yngre poliserna Alice Meander och Jonas Björk nu också stiger in och jobbar mycket övertid, Redan nu är persongalleriet intressant. Om bara karaktärerna görs ett snäpp tydligare kan TV-producenter börja grubbla på filmatisering.

SÖREN SKARBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22