OLYMPIA

Jun 23rd, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till OlympiaAv Mons Kallentoft
Forum, 2021
ISBN 978-91-37-15612-5, inbunden, 392 sidor

Mons Kallentoft, född 1968, är uppvuxen utanför Linköping och bor idag på Mallorca. Han debuterade år 2000 med thrillern Pesetas som fick Katapultpriset för årets bästa skönlitterära debut. Kallentoft har gett ut en lång rad böcker, bland andra den så kallade årstidsserien med tretton böcker om kriminalinspektör Malin Fors. År 2014 kom den första delen i Herkulesserien om kriminalinspektör Zack Herry, och den har åtföljts av sex ytterligare böcker i samma serie, varav den senaste är den nu aktuella Olympia. De första fyra böckerna i denna serie skrev Kallntoft tillsammans med Markus Lutteman, och den femte och sjätte boken tillsammans med Anna Karolina. I Olympia är Kallentoft ensam författare. Han har fått en rad utmärkelser för sina kritikerrosade böcker. Zack-serien är även den hyllad av kritiker och såld till flera länder.

Två barn avrättas kallblodigt. En organisation som liknar en terrorsekt tar på sig morden. Organisationen är okänd och säger sig vilja ta från de rika och dela ut till fattiga för att minska ojämlikheten i världen. På Särskilda enheten i polishuset på Kungsholmen är Zack Herry och hans kollegor i högsta beredskap. Zack har fått en son tillsammans med Hebe (som i tidigare bok visat sig vara hans syster) och oroar sig för att något ska hända dem. Hans mor Olympia har förbjudit honom att träffa Hebe och sonen, och hotar att vidta tuffa åtgärder om han ändå gör det. Zack slits mellan sin kärlek och oron för vad hans maktfullkomliga mor är kapabel att göra. Så sker en explosion på Grand Hôtel och Zack dras in i en härva av utpressningar och mord som snart drar in hans egen familj i strömvirveln av otäcka händelser.

I bokserien om Zack, Deniz Atkin, Douglas Juste och andra kollegor har Kallentoft inspirerats av myten om Herkules storverk. Boken Olympia baseras löst på myten om Herkules elfte storverk: att hämta de gyllene äpplena, och den mystiska terrororganisationens namn syftar på det. Zack får ikläda sig rollen av den moderna Herkules, som är stark, modig och stilig och med många egna problem. Modern, med det passande namnet Olympia, är som en iskall gudinna som bara drivs av egen vinning utan känsla för sina barn. Kallentoft är en driven författare som snabbt kastar in läsaren i en serie omtumlande händelser. Han skriver med ett högt tempo och använder sig ofta av ett stackatoliknande språk där meningarna utgörs av ett eller ett fåtal ord, vilket bidrar till tempot och spänningen.  Intrigen utspelar sig i nutid efter covidpandemin och är både intelligent och trovärdig. Kallentoft ökar obevekligt spänningen i handlingen tills den oväntade upplösningen ställer allt på ända.

Olympia är en rafflande thriller som läsaren får svårt att lägga ifrån sig innan den är färdigläst. 

LARS-ERIK HOLM

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Pär Olsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22