OLYDNADENS SÖNER Sodomi som politiskt vapen i det senmedeltida Europa

Jul 13th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Olydnadens sönerAv Henric Bagerius
Natur och Kultur, 2017
ISBN 978-91-27-15167-3, 303 sidor

Sodomi (även onaturlig otukt) är liksom perversion en gammal benämning på avvikande sexualitet, främst sex med djur (zooerasti) eller med person av samma kön (homosexualitet). Det mesta förutom sanktionerat vaginala samlag har räknats hit inklusive smisk, anal- och oralsex med mera. (Wikipedia)

I sin bok Olydnadens söner berättar medeltidsspecialisten Henric Bagerius om hur sexualitet kom att bli politiskt sprängstoff under 1300- och 1400-talen runt om i Europa. I Sverige blev det mest synligt när den heliga Birgitta angrep kungen Magnus Eriksson (1316–1374) och påstod att han ”älskade män mer än sin gud, sin hustru och sig själv” i sina uppmaningar till folket att göra uppror mot makten. Birgitta ansåg sig ha goda skäl att försöka få bort Magnus från tronen. Han hade ju misslyckats med korstågen i österled (nuvarande Ryssland) och därmed var han enligt hennes synsätt en odugling och inte en kung. Det som styrkte hennes påståenden var att Jungfru Maria uppenbarat sig för henne och berättat vad hon nu förmedlade.

Stackars Magnus Eriksson var inte den ende som utsattes för detta sexuella krypskytte. I England sades samma sak om Edvard II (1284–1327) och Richard II (1367–1400) och i södra Europa fick Henrik IV av Kastilien (1425–1474) veta att den som hade samlag med andra män bröt mot Guds skapelseordning. Den som begick sodomi (begreppet homosexualitet myntades först på 1800-talet), i synnerhet om man var kunglig, hånade skaparen genom att uppvisa ickekonungslig vekhet och oförmåga till behärskning.

Henric Bagerius, som är docent och universitetslektor i historia vid Örebro universitet, hade intresserat sig för konflikten mellan Birgitta Birgersdotter (cirka 1303–1373), som ännu inte var ”heliga” Birgitta – helgonförklaringen skedde först 1391– och Magnus Eriksson när han upptäckte att det fanns liknande anklagelser om sodomi mot andra kungar. Han började undersöka det politiska spelet enligt queerteorin, studera det avvikande för att komma fram till normen.

I boken Olydnadens söner redovisar Henric Bagerius sina rön och berättar spännande om alla rykten och förfärliga förtal som cirkulerade vid de senmedeltida hoven. Här finns vilda historier om kungars och gunstlingars impotens, otrohet, våldtäkt, incest och kastration. Dock är inte författaren så intresserad av sanningshalten i beskyllningarna, mer då av dess konsekvenser.

Han var tillsammans med Louise Berglund redaktör för antologin Politik och passion : Svenska kungliga äktenskap under 600 år (Natur och Kultur 2015), då recenserad i Dast: http://www.dast.nu/recension/politik-och-passion-svenska-kungliga-aktenskap-under-600-ar

KJELL E. GENBERG

Henric Bagerius

Henric Bagerius. Foto Sara MacKey

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22