OLYCKSFÅGLAR

Sep 9th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till OlycksfåglarAv Fredrik P Winter
LB förlag, 2021
ISBN 978-91-7799-316-2, inbunden, 287 sidor

Fredrik P. Winter är uppväxt i Trollhättan och bor i Göteborg där han arbetar som advokat. Han debuterade år 2012 och har tidigare skrivit ungdomsböcker. Nu skriver han psykologiska thrillers som utspelar sig i förlagsbranschen. År 2020 publicerade han Grävlingen och Olycksfåglar är hans andra bok på LB förlag.

Handlingen börjar med en skallgång. Tolvåriga Mira har försvunnit spårlöst i skogarna nedanför Trollhättans vattenkraftverk. Under skallgången hittas flickans röda jacka, och i den finner man benresterna från ett annat barn som försvunnit 25 år tidigare. Fyra barndomsvänner, Kristina, Maria, Robert och Erik, har i 25 år burit på en hemlighet om vad som hände den dagen när deras väninna Anna dog. De grävde ner hennes kropp och ljög om att hon ramlat ner i forsen och försvunnit. De svor att aldrig berätta för någon vad som faktiskt hände.

Hemligheten de burit på fick konsekvenser för dem alla och de slutade att umgås. Nu har någon tagit Kristinas dotter och kräver en lösensumma för att inte avslöja sanningen. Alla fyra har egna problem och ingen kan betala. Samtidigt inser de att det måste vara någon av dem som utfört kidnappningen, eftersom ingen annan känt till vad som hände för 25 sedan. Misstron ökar och de kan inte lita på varandra. Till slut mördas en av dem och flera verkar stå på tur.

Liksom Grävlingen handlar Olycksfåglarna till viss del om författarskap. I den här boken håller Kristina, som är känd deckarförfattare, på att skriva en bok med arbetstiteln Olycksfåglar. De fyra tidigare vännerna får hotfulla sms och måste åter mötas. Läsaren får lära känna de fyra när de berättar om sina liv och tillkortakommanden. Intrigen är intelligent och Winter duktig på att fånga läsarens intresse. Så småningom anar man vem som ligger bakom kidnappningen, men det gör inget då Winter fortsätter att fängsla läsaren. Tempot ökar mot slutet och boken får en djävulsk upplösning.

Lysande!

LARS-ERIK HOLM

Fredrik P Winter


Fredrik P Winter
. Foto Lars Ardarve

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22