OLYCKAN

Apr 27th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Olyckan

Av Ann Lagerhammar
Forum 2009

Lagerhammar är en riktigt skicklig författare, det bevisade hon i sin förra roman Det som ögat ser och intrycket förstärks i den nya, Olyckan, som är en spännande bok om en kvinna som blir vittne till en trafikolycka.

Journalisten/författaren Ina söker inspiration och ger sig ut på en bilfärd. Hon ser två bilar frontalkrocka och det äldre paret i ena bilen omkommer men hon lyckas rädda 17-åriga Paula i den andra. Ingen mer än Ina har sett att den man som suttit bredvid flickan i bilen försvinner från olycksplatsen.

Upplevelsen gör henne emotionellt engagerad och indragen i Paulas liv, träffar de sörjande föräldrarna som har svårt att acceptera att deras dotter ligger i koma. När Ina sitter och vakar vid Paulas sjukbädd berättar hon om sitt eget trista liv med en frånvarande far, en kylig och avvisande mor, hur hon blev med barn i tonåren och rollen som ensam mor i ett kollektiv.

Ann Lagerhammar

Det här är faktiskt riktigt intressant. Sedan förvandlas boken till en intrigdriven roman med både överfall och rånare innan den försvunne mannen upptäcks. Lite deckare och inte oävet skrivet.

Men det är Inas våndor som jag finner mest gripande. Hon prövas som människa – och finner sig själv för lätt – när hon försöker smälta synen av olyckan.

Ann Lagerhammar bor med man och två barn i Lund. Vid sidan av författande och översättande är hon bibliotekarie på deltid.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22